Gazdaság

Visszaesett a kereslet a magyar akácméz iránt

Visszaesett a kereslet a magyar akácméz iránt

2015. december 9., szerda
Visszaesett a kereslet a magyar akácméz iránt

A kínai hamisítási botrány miatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt - nyilatkozta az MTI-nek Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.

Elmondta: a kínai mézbotrány hatására, amikor négy kiszerelő üzem 40 százalék kínai ipari mézet kevert a magyar mézbe, az akácméz esetén a felvásárlási árak is csökkentek, jelenleg kilónként 1200-1400 forintot adnak érte a nagybani piacon, miközben 1600 forint felett is volt az ár. Magyarországon a fejenkénti 70-80 dekagrammos éves fogyasztás nem csökkent a botrány miatt, inkább a kereslet csoportosult át, az emberek főként a termelői mézet keresik. Így az egyesületi elnök szerint a felvásárlókat érinti a visszaesés. A hazai méhészek egy-két évig biztosan érezni fogják a felvásárlási árakban a botrány hatását - húzta alá. Elmondta: a tavalyi nagyon gyenge év után idén közepesen jó mennyiséget tudtak termelni a méhészek, az akác- és a repceméztermés megfelelt egy szokványos évinek, a napraforgó pedig jó eredményeket produkált. Békés megyében több méhész is 45-50 kilogramm akácmézet tudott méhcsaládonként pergetni éves szinten. Ez az elmúlt évinek a többszöröse - jelentette ki. Minőség szempontjából az akác kiváló, a hárs pedig kifejezetten jó beltartalmi értékeket produkált - tette hozzá. Tavaly olyan gyenge volt a termésmennyiség, hogy elfogytak a piacon a mézkészletek, így a felvásárlási árak jól alakultak idén - mondta. A vegyes virágméz nagybani felvásárlási ára 800-850 forint kilónként, hárs- és selyemfűmézet 1000-1200 forintért vesznek, ami nagyjából megegyezik a tavalyi árakkal.

Haász Ferenc

hangsúlyozta: a Magyarországon megtermelt méz 65-70 százalékát exportálják, a fő felvevőpiac Németország, Olaszország és Franciaország. A méhészek számára az lenne a kívánatos, ha a hazai kereslet emelkedne, és közeledni lehetne a németek fejenkénti évi négy kilogrammos fogyasztásához. Mint mondta: ezért rendezik meg már nyolcadik éve a gyulai Méz- és Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december közepén, ahol a Magyarországon termelhető 42 különböző fajtájú mézből csaknem húszfélét kóstoltatnak. Ezzel is próbálják népszerűsíteni a mézet, és felhívni az emberek figyelmét a jótékony hatásaira - mondta. Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.