Bulvár

Tizenhárom éves szabadságvesztésre ítélték a lengyel parlament felrobbantását tervező vegyészt

Tizenhárom éves szabadságvesztésre ítélték a lengyel parlament felrobbantását tervező vegyészt

2015. december 21., hétfő
Tizenhárom éves szabadságvesztésre ítélték a lengyel parlament felrobbantását tervező vegyészt

Tizenhárom éves börtönbüntetést szabott ki hétfőn a krakkói kerületi bíróság Brunon Kwiecien vegyésztanárnak, akit az ítélet szerint három éve terrortámadást tervezett a lengyel parlament ellen és törvénytelen fegyverkereskedelmet is folytatott. Az ítélet nem jogerős.

A krakkói mezőgazdasági főiskola volt tanárát 2012 végén tartóztatták le. A vád szerint azt tervezte, hogy egy négy tonna trotillal megrakott teherautóval a lengyel parlamenti alsóház, a szejm főbejárata elé hajt, és felrobbantja. A támadást a lengyel költségvetésről szóló vita idején akarta végrehajtani, amikor a képviselők mellett az épületben volt az államfő, a kormányfő, és a kormány is. A 143 kötetnyi, részben titkosított nyomozati anyag szerint a terrortámadás végrehajtására Kwiecien terrorista csoportot is próbált verbuválni, robbanószereket, illetve az előállításukhoz szükséges alapanyagokat vásárolt, és a szejm épületénék térképét tanulmányozta. Az ügyészség úgy érvelt, hogy a Kwiecien által tervezett merénylet megvalósítható volt, mert a vádlott a végrehajtásához szükséges tudással és eszközökkel is rendelkezett. A védelem Kwiecien felmentését kérte araa hivatkozva, hogy a vegyész a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) provokációjának áldozata lett. A bíróság úgy találta, hogy a nyomozati iratok alapján a provokáció nem bizonyítható. Az ítélet kihirdetésekor a bíróság aláhúzta: először fordult elő, hogy Lengyelországban valakit az állami intézmények elleni merénylet ügyében ítéltek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.