Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Szabó Bálint: A torony alatt dőlt el kézi vezérléssel, ki kerül a parkolási VIP-listára (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo_balint_sajttaj003kf

Közérdekű adatigénylés címén szeretett volna hozzájutni a 316-318 főt tartalmazó VIP-es parkolóbérlet listához egy szegedi jogász. Szabó Bálintot a városházára irányították az SZKT-tól, ahol azonban pénteken ügyfélfogadás, így nem kapta meg a listát és a kabinetvezetővel sem tudott beszélni. Az jogász információi szerint a torony alatt dőlt el, hogy ki kerülhet fel a VIP-listára, melyről a polgármesteri kabinet e-mailben tájékoztatta időszakosan az önkormányzati fenntartású közlekedési társaságot. Az önkormányzat közzé tette a kedvezményezettek listáját.

2013 előtt létezett a szegedi városházán egy VIP-lista, és ahogy megírtuk, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomoz az ügyben. Az ügyet egyébként a Magyar Idők szellőztette meg csütörtökön, melyre reagálva Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője azt közölte, hogy a jelenleg is hatályos helyi rendeletnek megfelelően osztottak parkolóbérleteket Szegeden. Utána kiderült, hogy az emlegetett rendelet 2013 január elsejétől érvényes, és az azt megelőző időszak képezi az NNI-s nyomozás tárgyát. „A gyanú árnyéka vetül a városházára, azonnal nyilvánossá kell tenni minden listát, és elárulni, ki milyen jogcímen kapott 2013 előtt ingyenes parkolóbérletet” – szögezte le a szegedi Fidesz elnök-frakcióvezetője, Nógrádi Tibor. Szerinte a szegedieknek joguk van tudni, kik voltak a tagjai a „kedvezményezetti-haveri körnek”.

Az ügyben Szabó Bálint jogász pénteken tartott sajtótájékoztatót, és több részlettel állt elő, egy a mostani önkormányzati ciklusban képviselői mandátumot szerzett személytől kapott információkat, aki szintén rajta volt a városházi VIP-listán, holott akkor nem is volt sem képviselő, és más olyan tisztséget sem töltött be, amiért járt volna neki parkolóbérlet. „Ennek a VIP-listának nemcsak befolyásos politikus és nem politikus tagjai voltak, hanem a közéletben elvileg semmilyen tisztséggel nem rendelkező személyek is szerepeltek a listán. Információink szerint 316 vagy 318 fős VIP-listáról beszélhetünk” – közölte Szabó Bálint jogász. Elmondta, közérdekű adatigényléssel fordult a Szegedi Közlekedési Kft. parkolási üzletágvezetőjéhez, majd az SZKT igazgatójához, ám mindkét helyről a polgármesteri kabinethez, s annak vezetőjéhez, Kalmár Gáborhoz irányították. Ezért is tartotta sajtótájékoztatóját a polgármesteri hivatal előtt a szegedi jogász, a városháza portáján viszont a biztonsági személyzet arról tájékoztatta Szabó Bálintot, hogy csak hétfőn és szerdán van ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban és a kabinetvezető nem is tartózkodik az épületben.

Szabó megjegyezte, Szegeden a Margit-szigeti vagy a Budai várhoz hasonló összegű parkolójeggyel lehet csak megállni szinte az egész belvárosra kiterjesztett zöld parkolási zóna miatt, vagyis egyre emelkednek a parkolási terhei a helybélieknek és az idelátogató turistáknak, és eközben tapasztaljuk, hogy van egy kiválasztotti kör, akiknek a 2010-es évek első felében, illetve egyes információk szerint korábban is ingyenes járt bérlet. Szerinte ez morális szempontból is elfogadhatatlan, hiszen részben jómódú emberekről van szó, akiknek például hivatali tisztségüknél fogva szolgálati autójukkal bizonyos helyeken ingyenese lehet megállniuk a belvárosban ügyintézés céljából.

szabo_balint_sajttaj004kf

A szegedi jogász olyan személlyel is beszélt, aki sem országgyűlési sem pedig önkormányzati képviselő nem volt, mégis kapott ilyen ingyen bérletet. Ő úgy tudja, hogy ezt a polgármesteri kabinetben Kalmár Gábor állította össze, amit az akkori városvezetés, vagyis Botka László MSZP-s polgármester és a szintén szocialista színekben politizáló Solymos László hagyták jóvá Szabó Bálint tudomása szerint. Hozzátette, e-mailben érkezett időnként írásos megkeresés az SZKT-hoz, hogy kiknek és milyen forgalmi rendszámú járművekre állítsanak ki éves parkolóbérletet.

„Az általam megkérdezett érintett és kedvezményezett arról tájékoztatott, hogy ő egy forintot sem fizetett a bérletét, arról nem volt információja, hogy ez a 97%-os kedvezménnyel juttatható bérlet volt-e, vagyis, hogy az önkormányzat fizette volna esetleg a fennmaradó 3%-os díjat. Ráadásul azt mondta, hogy ő a most 300 ezer forintot bérletet kapta, ami nem rendszámhoz kapcsolódik, hanem korlátlanul használható bármilyen gépjármű” – közölte Szabó Bálint. Megnevezni azonban újságírói kérdésre sem akarta az érintettet, és meg is jegyezte, hogy neki nagyon sokba szokott kerülni, ha neveket mond. Annyit árult el, hogy ez a személy jelenleg önkormányzati képviselő, a korábbi ciklusban azonban nem volt az.

A korábbi sajtóhírekre reagálva Szabó Bálint elmondta, mivel több rendőr is kedvezményezettje volt ennek a rendszernek, ezért nem tudtak eljárni helyben, így a pécsi hatóság vizsgálta az ügyet. „Ott azonban arról tájékoztattak, hogy mivel az ügyben felmerült a hűtlen kezelés mellett a vesztegetés, a befolyással üzérkezdés és a hivatali visszaélés bűncselekmény törvényi tényállása is, így nem a rendőrség illetékes a nyomozásban, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) végzi a nyomozást” – ismertette, miért nem helyben vizsgálódnak az ügyben. Szabó beszélt az egyik gyanúsítottal is, s úgy tudja, hogy az SZKT korábbi, illetve jelenlegi tisztségviselői kell keresni a gyanúsítottakat. „A fő kérdés az, hogy ezt az SZKT akkori igazgatója, a parkolási üzletág vezetője vagy más SZKT-s ezt saját kútfőből tette, vagy – ahogy az egyik érintett elmondta – a szegedi városháza tornya alatt dőlt el, kik lehetnek kedvezményezettek, és kvázi vezérléssel kiadták, hogy kinek kell VIP-bérleteket adni” – szögezte le.

Kalkuláció szerint minimum 30, maximum 95 milliós tételt jelent a VIP-parkolóbérletek osztogatása csak abban a négy évben, amit a nyomozás érint. Egy évben egyébként a parkolási büntetésekből nagyságrendileg 60 millió forint bevétel származik.

Az önkormányzat közzé tette a kedvezményezettek listáját

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet sajtófőnöke az alábbi közleményt juttatta el hírportálunknak:

“A napokban – a Magyar Idők c. kiadvány cikke nyomán – számtalan igaztalan politikai nyilatkozat és rágalmazás jelent meg a sajtóban a Szeged városi parkoló bérletekkel kapcsolatban.

Szeretnénk megerősíteni, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg is hatályos közgyűlési rendeletének megfelelően évi hatvan-hetven kedvezményes bérletet biztosít az SZKT Szeged díszpolgárainak, országgyűlési- és önkormányzati képviselőinek, továbbá a polgármesteri hivatal vezető tisztségviselőinek munkájuk támogatásaként.

Ez a szabályozás szigorúbb és a támogatottak lényegesen szűkebb körét érinti, mint a hasonló nagyvárosokban szokásos.

Mindazonáltal a további, mesterségesen gerjesztett politikai hullámverést elkerülendő a kedvezményezettek listáját elérhetővé tettük a város hivatalos honlapján – az megtekinthető a „Az SZKT által üzletpolitikai kedvezménnyel biztosított parkolóbérletek kedvezményezettjei és városi funkciójuk 2008-2012” címszó alatt.”

A VIP-listát szerette volna megszerezni, az SZKT-tól a városházára irányították Szabó Bálintot, ott azonban nem fogadták.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=595704

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 11.

Hírzóna

Büfést keres a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még várják a pályázókat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Turistacsalogató programokat kínál a makói önkormányzat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kedvezménykuponokkal és fürdőbelépővel csábítják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendkívüli parlamenti ülésen döntenek a járvány miatti uniós hitelfelvételről 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A magyar képviselők feltételhez kötik a mentőcsomag elfogadását.

Tovább olvasom

Aktuál