Közélet

Mintagazdaságokat alakít ki a kormány

Mintagazdaságokat alakít ki a kormány

2015. december 11., péntek
Mintagazdaságokat alakít ki a kormány

A magyar mezőgazdaságban működnek olyan gazdaságok és intézmények, amelyek értékteremtő munkája indokolttá teszi mintagazdaságként történő kijelölésüket - ezzel indokolja a kormány a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozatát a mintagazdaságok létrehozásának feltételeiről.

A rendelet szerint a mintagazdaságokat a földművelésügyi miniszter javaslata alapján a kormány jelöli ki. A kijelölés részleteit a földművelésügyi miniszternek kell kidolgoznia. A rendelet szerint mintagazdaság lehet magántulajdonú gazdálkodó szervezet, valamint állami ménesgazdaság is. A magántulajdonú mintagazdaság állami és nem állami földön egyaránt gazdálkodhat. A határozat felsorolja azokat a feltételeket, amelyek mindegyikének meg kell felelnie a gazdaságnak ahhoz, hogy mintagazdasággá válhasson. A feltételek közé tartozik például az, hogy közvetlenül vagy egységes irányítás alatt álló vállalatcsoport tagjaként - a hosszú távú gazdasági fejlesztés megalapozása érdekében - stratégiai megállapodást kössön a kormánnyal. Szerepel a feltételek között az is, hogy átlátható szervezetnek minősüljön, vegyen részt tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységben, továbbá kapcsolódjon be a közép- és a felsőfokú agrárszakmai oktatás legalább egy szintjébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.