Gazdaság

Minden eddiginél alacsonyabb szintre csökken a sertés tőkehús áfája

Minden eddiginél alacsonyabb szintre csökken a sertés tőkehús áfája

2015. december 30., szerda
Minden eddiginél alacsonyabb szintre csökken a sertés tőkehús áfája

Január elsejével 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb mértékre, 5 százalékra mérséklődik a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel.

A szaktárca kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban. Az intézkedés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertés tőkehúst. Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre - mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak - már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs. Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt. Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja - tették hozzá. A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható. A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.