Kultúra

Magyar Örökség Díjjal tüntették ki a Somogyi-könyvtárat

Magyar Örökség Díjjal tüntették ki a Somogyi-könyvtárat

2015. december 22., kedd
Magyar Örökség Díjjal tüntették ki a Somogyi-könyvtárat
csoportkep1

Magyar Örökség Díjat kapott a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár. Az elismerésről szóló oklevelet december 19-én, szombaton Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója vette át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A díjátadó ünnepségen

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

főkönyvtáros, az intézmény korábbi igazgatója méltatta a könyvtáralapító Somogyi Károly érdemeit és a bibliotéka értékeit. Laudációjában így szólt a szegedi Somogyi-könyvtár alapítójáról: "Esztergomi kanonokként tette 1880-ban országos elismerést kiváltó felajánlását; 1881-ben okiratban is az árvíz sújtotta Szegednek ajándékozta 43701 kötetes könyvtárát. Több évtizedes, szigorú elveken alapuló gyűjtőmunka eredménye ez a téka, melynek legfőbb értéke (számos különleges könyvritkaságon túl), hogy magába foglalja a tudományok teljességét." A bírálóbizottság álláspontját

Poprády Géza

könyvtáros, a Magyar Örökség és Európa Egyesület alelnöke így foglalta össze: "A bírálóbizottság Magyar Örökség kitüntető címre tett javaslatot azért, hogy az arra méltó, Somogyi Károly esztergomi kanonok által alapított Somogyi-könyvtár bekerüljön a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába."

oklevel

A Magyar Örökség Díjat évente négy alkalommal ítélik oda, esetenként hét személy vagy intézmény részesül az elismerésben. A díj alapításának céljáról, az odaítélés szempontjairól szóló internetes oldal előszava

Klebelsberg Kunó

egykori kultuszminisztert idézi: "Soha irodalomra és tudományra (kultúrára) olyan szent feladat nem várt, mint ma, nemzetünknek ebben a lelki válságában. Megmutatni nemzeti múltunkban, nemzeti géniuszunkban az örök értékeket, ennek révén növelni az önbizalmat, az önbecsülést, figyelmeztetni a nemzeti hibákra, fejleszteni a nemzeti erényeket, saját értékének öntudatára ébreszteni a magyart: ez a szent feladat." A díjazottak sorában eddig mindössze három könyvtár szerepelt: a budapesti székhelyű Országos Széchényi Könyvtár, a Genfi Magyar Könyvtár és a marosvásárhelyi Teleki Téka. A szegedi Somogyi-könyvtár méltán büszke a negyedikként kiérdemelt elismerésre.

Magyar Örökség Díjjal tüntették ki a szegedi Somogyi-könyvtárat! Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=598224

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.