Írjon nekünk

Közélet

Kocsma lett a Fekete házból? – tiltakoznak a városvédők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

malata002

Mikor minősítették át kocsmává a Fekete házat? – vetette fel a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, a Fekete ház utcafronti termeiben ugyanis nem kiállítások, hanem kézműves sörök várják a betérőket. A múzeumigazgató azt mondja, mivel nincs kiállításuk, egyébként is üres lenne a téli hónapokban az említett terem.

„A belváros szívében, a Dóm tértől egy percnyi sétára található a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelye, a Fekete ház. A patinás épület földszintje és emelete értékes időszaki kiállítások helye. Az emeleti szobákban 2013 őszétől állandó enteriőrkiállítást láthatnak az érdeklődők: a szegedi polgári lakáskultúra érdekes és értékes bútorait, berendezési tárgyait csodálhatják meg a látogatók” – ez olvasható a Móra Ferenc Múzeum honlapján a kiállítóhelyről, az értékes időszaki kiállítások helyét azonban most átvette a vendéglátás, a Maláta sör- és grillkert húzódott be a falak közé. Ezt kifogásolja a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, szerintük ugyanis nem illő, hogy kocsma üzemel a patinás épületben, és attól is tartanak, hogy egy kiállítóhellyel kevesebb marad Szegeden. „Múzeumot vagy kocsmát igazgat Fogas Ottó? Mikor minősítették át a műemléki védettségű Fekete házat vendéglátóegységgé?” – ezekkel a kérdésekkel kereste fel szerkesztőségünket ifj. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület képviseletében.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója leszögezte, nem kocsma lett a Fekete házból, hanem a múzeum biztosítja a vendéglátást, a téli időszakra pedig akárcsak tavaly, idén is nagyobb teret biztosítanak a Malátának. 2014-ben a Fekete ház kiadó szobáiban üzemelt a tél folyamán a kézműves sör- és grillkert, s ahogy az igazgatótól megtudtuk, mivel az utcafronti teremben bezárt a Weöres Sándor kiállítás, és erre az évre már nem terveztek újat, logikus lépés volt, hogy azt a teret biztosították számukra négy hónapra, vagyis márciusig. Hangsúlyozta, tavasztól ismét kiállítások fogadják ott a látogatókat, a tervek szerint áprilisban nyílik ott tárlat.

fekete_haz02

Amikor a terem még kiállítótérként üzemelt.

„Tudomásul kell venni, hogy ma Magyarországon nem trendi dolog a múzeum, az ilyen plusz szolgáltatásokkal tudjuk vonzóbbá tenni magát az intézményt. Meg kell nézni a hazai vezető múzeumokat, már másfél évtizede elkezdték ezt a trendet, a nyugati múzeumok pedig már három évtizede, vagyis semmi új, formabontó dolog nem történik nálunk sem” – jegyezte meg. Fogas Ottótól megtudtuk, ötéves szerződést kötöttek a Malátával, az üzemeléshez pedig műemlékvédelmi engedéllyel is rendelkeznek.

Pozitív visszajelzésekről is beszámolt az igazgató, elmondta, mióta a kézműves sör- és grillkert működik az udvaron, a látogatószám is növekedett, éves szinten 4-5000-rel a Fekete házban. Az asztalokon megtalálhatóak a múzeum prospektusai is, ott is hirdetik ilyen formán rendezvényeiket, és bár nyilván nem minden fogyasztó vendég fog betérni megnézni egy-egy kiállítást, de Fogas Ottó szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabb korosztályt megszólítsák.

A kiállításokat kézműves sörök váltották a Fekete Ház utcafronti termében – Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesü…

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 3.

Közélet

Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését és az egészségügyi készlet védelmét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően.

Tovább olvasom

Közélet

Kovács Zoltán: A szabályok betartása gátolja a vírus terjedését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormány koronavírus-járvány ügyében hozott minden döntésének az a célja, hogy gátolni lehessen a vírus terjedését.

Tovább olvasom

Közélet

Mága Zoltán is az otthon maradásra bíztat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész is csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz.

Tovább olvasom

Aktuál