Sport

Két év alatt 40 millióból szépült meg a Szegedi Vízisport Egyesület otthona

Két év alatt 40 millióból szépült meg a Szegedi Vízisport Egyesület otthona

2015. december 12., szombat
Két év alatt 40 millióból szépült meg a Szegedi Vízisport Egyesület otthona
SONY DSC

Az elmúlt két évben két nagyobb volumenű fejlesztést is végrehajtott vízitelepén a Szegedi Vízisport Egyesület.

A kormány döntése értelmében 2013-tól a kiemelt sportágak közé sorolt kajak-kenu sportág is rendelkezik létesítmény fejlesztési támogatási kerettel, melyet a sportág vezetése meghatározott elvrendszer mentén a tagszervezetek részére is hozzáférhetővé tett. Az első program a Magyar Kajak Kenu Szövetség meghatározása szerint a "Tedd rendbe a portádat" szlogennel indított egyesületi létesítményfejlesztési program, melynek célja, hogy a klubok infrastruktúráját a kor igényeinek megfelelővé lehessen tenni. A megvalósításban energetikai-, sportszakmai-, komfort-javítási-, biztonsági célokra egyaránt fordítható a fejlesztési összeg – természetesen szigorú elszámolási előírások betartása mellett. Korábban pályázati KEOP, illetőleg DAOP forrásból, önkormányzati és szponzori támogatással a vízitelep alap infrastruktúráján javított a Szegedi VE. A 2013-ben indult új programnak köszönhetően az egyesület mindkét évben le tudott hívni létesítményfejlesztésre támogatási forrást.

2013-as 15 millió forintos támogatás

A Szegedi Vízisport Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított 2013-as sportágfejlesztési támogatás terhére 2014-ben 15 millió forint állami és 2,1 millió forint saját erő felhasználásával felújította a városi tulajdonban lévő, de az egyesület által üzemeltetett Ifjúsági Vízitelep csónaktároló épületét, amelyet rossz műszaki állapota miatt már nem lehetett használni. A modernizációnak köszönhetően az egyesület további szolgáltatásokat tud nyújtani a tagság, az iskolai közösségek és a város lakossága számára.

2014-es 25 millió forintos támogatás

Az egyesület saját tulajdonú Víziteleppel rendelkezik, amely 573 tag, valamint a városi intézmények további 250-300 rendszeres sporttevékenységet végző tanulói, hallgatói számára nyújt sportolási lehetőséget. A Szegedi VE ebből a szövetségi segítséggel kapott 25 millió forintból újabb nagyon komoly fejlesztéseket tudott végrehajtani. A klub felújította a stégeket, új kondicionáló gépeket vásárolt, többek között kajak, kenu és evezős ergométerekkel bővült az eszközpark, valamint a főépületben több öltöző helyiség is új külsőt és belsőt kapott, emellett modernizálta a szellőző rendszert és klimatizált több helyiséget is. Elkészült a vízitelepet körülvevő új kerítés, valamint új, egységes szilárd burkolatot kapott a parkoló területe. Az egyesületi munka gerincét a válogatott szintű versenysport és az utánpótlás nevelés képezi, de a cél a létszám további bővítése. A Szegedi Vízisport Egyesület a fenti fejlesztések rövid- és középtávú hatásait tekintve ezt leginkább az iskolákkal való együttműködéstől reméli. Az egyesületi léthez, az igazi klub hangulathoz hozzátartoznak a szabadidős sportolók, különösen a masters versenyzők. A létesítmény jobb kihasználása is azt kívánja, hogy a szabad kapacitás értékesítésre kerüljön, hogy Szegeden a lakosság számára a sportolási kínálatban a vízi sport is szerepeljen. További cél a Dél-alföldi Régióban működő egyesületekkel az együttműködés a kölcsönös előnyök kiaknázása jegyében, különös tekintettel az utánpótlás nevelésre és a vízi turizmusra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.