Közélet

Illegális bevándorlás - Trócsányi: jövő év második felében dönthetnek a kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről

Illegális bevándorlás - Trócsányi: jövő év második felében dönthetnek a kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről

2015. december 27., vasárnap
Illegális bevándorlás - Trócsányi: jövő év második felében dönthetnek a kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről
Trócsányi László

A jövő év második felében dönthet az Európai Bíróság a betelepítési kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről, és a döntés amellett, hogy precedens értékű lehet, azt is mutatja majd, hogy a jog milyen szerepet játszik az unióban - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A miniszter kifejtette: miután szeptemberben megszületett a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló uniós határozat, a kormány szakvéleményt kért az Igazságügyi Minisztériumtól. A tárca véleménye az, hogy a határozatnak számos formai és tartalmi hibája van - szögezte le.

Trócsányi László

a kereset benyújtását bátor döntésnek nevezte. Hozzátette: bár több másik tagállam egyetért azzal, azok az országok "nem szólaltak meg". Hozzátette: Szlovákia is benyújtott egy hasonló keresetet - a két ország egyeztetett is az ügyben -, de szerinte Magyarország jogilag kicsit más helyzetben van, hiszen az országon áthaladó 380 ezer ember, illetve a velük kapcsolatos eljárások lefolytatása rendkívül nagy terhet jelentett a közigazgatásnak. Éppen ezért Magyarország a határozat megsemmisítésére irányuló elsődleges kereset mellett - annak elutasítása esetére - egy másodlagosat is benyújtott, amelyben annak kimondását kérik, hogy a Magyarországra vonatkozó kvóta nem alkalmazható - tette hozzá. A tárcavezető szerint jövő év második felében születhet döntés a magyar kereset ügyében. Véleménye szerint precedens értékű döntés lesz, ami azt is megmutatja majd, hogy a jog milyen szerepet játszik az unión belül, illetve az Európai Bíróságot mennyire a jog vezérli - fogalmazott. Hozzáfűzte: szerinte a kvótahatározat megbukott a gyakorlatban, hiszen a tervek szerinti 160 ezer ember áttelepítéséből mindössze 118 ember áttelepítését hajtották végre. Trócsányi László kitért a magyar jogászképzés helyzetére is. Véleménye szerint a kormány egyértelműen letette a voksát amellett, hogy nem tömeges, hanem magas színvonalú jogászképzésre van szükség Magyarországon. Kiemelte, hogy 2016-ban 500 millió forintot bocsátanak a jogi karok rendelkezésére tehetséggondozásra. Emellett nemzeti ösztöndíjprogramot kell indítani, támogatni kell az idegen nyelvű képzést és a jogklinikákat, vagyis mindazt, ami azt sugallja a fiataloknak, hogy maradjanak itthon, hiszen itt is van lehetőségük karriert csinálni - mondta a miniszter.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint 2016 második felében dönthet az Európai Bíróság a betelepítési kvóták megszüntetését célzó magyar keresetről. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=598682

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.