Közélet

Illegális bevándorlás - Szakértő: Németországnak szakképzett munkavállalókra lenne szüksége

Illegális bevándorlás - Szakértő: Németországnak szakképzett munkavállalókra lenne szüksége

2015. december 13., vasárnap
Illegális bevándorlás - Szakértő: Németországnak szakképzett munkavállalókra lenne szüksége

Bár Németország munkaerőpiacáról közép távon mintegy 600 ezer munkavállaló hiányzik majd, a német gazdaságnak főleg szakképzett munkaerőre van szüksége, így az Ifo gazdasági intézet felmérése szerint az eddig menedéket kérő egymillió migráns alig tíz százaléka tudna azonnal elhelyezkedni - mondta György László közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakértő kifejtette: míg 40-50 évvel ezelőtt az alacsonyan képzett, betanított szakmunkás is kielégítette a német gazdaság igényeit, ma már sokkal inkább programozókra és mérnökökre van szükség. Vannak olyan területek, ahol pedig szakdolgozókból van kevés, például az egészségügyben - tette hozzá. Megjegyezte azt is, bár a migránsoknak juttatott segély révén bővülő fogyasztás várhatóan 0,2 százalékponttal gyorsítja a német GDP-növekedési ütemet, ennél azonban jelentősebben, több mint 1 százalékkal nő a lakosság száma, így az egy főre jutó GDP értéke csökken. Problémának nevezte azt is, hogy a pluszfogyasztás mögött segélyek állnak, ez pedig jövedelmek átcsoportosítását jelenti a bérből és fizetésből élőktől a segélyből élők felé. Sokkal jobb lenne, ha a munkaerőpiacon elhelyezkedve tudnák pörgetni a gazdaságot a bevándorlók, csakhogy képzettségük és nyelvi tudásuk erre nem alkalmas - vélekedett a szakértő. Azt is megjegyezte, hogy múltbéli adatok szerint a bevándorlás a bérezési viszonyokat is átrendezi: az alacsonyabb kereseti szinteken bércsökkenést, a magasabb pozícióban pedig emelkedést hozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.