Írjon nekünk

Közélet

Pintér Szegeden: A V4-ek rendőrei közösen segítenék Macedóniát (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Pintér Sándor

A schengeni övezet megőrzésének fontosságát hangsúlyozta Milan Chovanec cseh és Pintér Sándor magyar belügyminiszter szegedi megbeszélésük után. Pintér bejelentette azt is, hogy a V4-ek közösen kívánnak rendőri segítséget nyújtani Macedóniának az illegális migráció elleni küzdelemben.

„V4-es szinten képesek voltunk arra, hogy egy nagyon jó rendőri együttműködés modelljét létrehozzuk, és ez a modell példaként szolgálhat más európai országok számára is” – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter magyar kollégájával, Pintér Sándorral folytatott megbeszélése után Szegeden. Milan Chovanec elmondta, a cseh rendőrök Szlovéniában és legkésőbb februártól Macedóniában fognak szolgálatot teljesíteni. Úgy értékelte, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő rendőrök nagy hozzáadott értékkel végezték munkájukat, és bármikor készek visszatérni, amennyiben ezt a magyar fél kérni fogja.

Pintér Sándor belügyminiszter megköszönte Csehországnak azt a támogatást, amit a magyar határok védelmében nyújtottak. Elmondta, a két ország egyformán gondolkodik az Európára nehezedő migrációs nyomásról, amit jól mutat, hogy Szlovéniában is együttműködnek. „Az az elképzelésünk, hogy közösen nyújtunk segítséget Macedóniának is, hogy megfelelő módon tudja szűrni az illegális migránsokat a menekültek közül. Már adtunk technikai segítséget, képzést nyújtottunk a macedón kollégáknak, a későbbiekben pedig rendőreink közös szolgálatot fognak teljesíteni a visegrádi négyek (V4) rendőreivel közösen” – szögezte le Pintér Sándor.

Újságírói kérdésre Milan Chovanec kijelentette, Csehország és Magyarország számára egyaránt fontos a schengeni övezet megőrzése. Úgy értékelte, Európa megértette, hogy az eddigieknél többet kell tennie az illegális migráció ellen, és pozitívnak látja, hogy már nem a működésképtelen kvótarendszerről vitáznak, hanem érdemi megoldásokat keresnek, az unió külső határai védelmének megerősítésére helyezik a hangsúlyt, illetve az együttműködés javítására Törökországgal és más államokkal. Pintér szerint vissza kell térni a jogszabályokhoz, azok ugyanis világosan leírják, miként kell védeni a külső schengeni határokat. „Kategorikusan előírja, hogy a zöldhatárokat meg kell védeni, ez kötelessége a külső határral rendelkező Schengen országnak, és azt is előírja, hogy milyen módon kell a határállomásokat megnyitni, nyitva tartani és az állampolgárok mozgását biztosítani. Magyarország ennek a szellemében építette ki a zöldhatár védelmét, és ennek szellemében állapította meg a határátkelőhelyek működését és az ott történő átkelést. A V4-ek ennek szellemében nyújtottak támogatást Magyarországnak. Ezt várjuk el a többi schengeni külső határral rendelkező országtól” – hangsúlyozta. A belügyminiszter hozzátette, egyértelmű, ha nem védjük meg a külső schengeni határokat, akkor nem beszélhetünk szabad mozgású belső schengeni térről sem.

A mini-Schengent mindkét belügyminiszter elfogadhatatlannak tartja, a témáról a V4-ek a jövő év elején fognak tanácskozni, akkor alakítják közös véleményüket. Pintér Sándor leszögezte, a schengeni irányelvek kötelezőek, s ebben mini-Shengenre vonatkozó lehetőség nincs. „Azt üzenem, maradjunk a jog talaján” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy meddig lesz elrendelve a veszélyhelyzet Pintér közölte, Szerbia, Horvátország és Szlovénia irányába naponta 2500 és 5000 fő közötti illegális migráns érkezik, és amíg ilyen mértékű hazánk déli határainál az illegális mozgás, fenntartják a veszélyhelyzetet.

Pintér Sándor Szegeden jelentette be, hogy a V4-ek közösen kívánnak rendőri segítséget nyújtani Macedóniának az illegális migráció elleni küzdelemben – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=596199

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 13.

Közlekedés

Csongrádi iskolások vetélkedtek rendőri irányítás alatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kerékpáros ügyességi versenyt szerveztek egy bokrosi iskolában.

Tovább olvasom

Hírzóna

Három héten belül kell eltávolítani a kampányplakátokat a közterületekről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 12-én 16 óráig kell megtennie annak, aki elhelyezte vagy akinek az érdekében elhelyezték.

Tovább olvasom

Egyetem

Amerikai diplomata vallott Szegeden a rendszerváltással kapcsolatos élményeiről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Donald Kursch jelentős szerepet vállalt George Bush elnök 1989-es budapesti látogatásának megszervezésében.

Tovább olvasom

Aktuál