Közélet

Pintér Szegeden: A V4-ek rendőrei közösen segítenék Macedóniát (FRISSÍTVE)

Pintér Szegeden: A V4-ek rendőrei közösen segítenék Macedóniát (FRISSÍTVE)

2015. december 13., vasárnap
Pintér Szegeden: A V4-ek rendőrei közösen segítenék Macedóniát (FRISSÍTVE)
Pintér Sándor

A schengeni övezet megőrzésének fontosságát hangsúlyozta Milan Chovanec cseh és Pintér Sándor magyar belügyminiszter szegedi megbeszélésük után. Pintér bejelentette azt is, hogy a V4-ek közösen kívánnak rendőri segítséget nyújtani Macedóniának az illegális migráció elleni küzdelemben.

„V4-es szinten képesek voltunk arra, hogy egy nagyon jó rendőri együttműködés modelljét létrehozzuk, és ez a modell példaként szolgálhat más európai országok számára is” – jelentette ki

Milan Chovanec

cseh belügyminiszter magyar kollégájával,

Pintér Sándorral

folytatott megbeszélése után Szegeden. Milan Chovanec elmondta, a cseh rendőrök Szlovéniában és legkésőbb februártól Macedóniában fognak szolgálatot teljesíteni. Úgy értékelte, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő rendőrök nagy hozzáadott értékkel végezték munkájukat, és bármikor készek visszatérni, amennyiben ezt a magyar fél kérni fogja. Pintér Sándor belügyminiszter megköszönte Csehországnak azt a támogatást, amit a magyar határok védelmében nyújtottak. Elmondta, a két ország egyformán gondolkodik az Európára nehezedő migrációs nyomásról, amit jól mutat, hogy Szlovéniában is együttműködnek. „Az az elképzelésünk, hogy közösen nyújtunk segítséget Macedóniának is, hogy megfelelő módon tudja szűrni az illegális migránsokat a menekültek közül. Már adtunk technikai segítséget, képzést nyújtottunk a macedón kollégáknak, a későbbiekben pedig rendőreink közös szolgálatot fognak teljesíteni a visegrádi négyek (V4) rendőreivel közösen” – szögezte le Pintér Sándor. Újságírói kérdésre Milan Chovanec kijelentette, Csehország és Magyarország számára egyaránt fontos a schengeni övezet megőrzése. Úgy értékelte, Európa megértette, hogy az eddigieknél többet kell tennie az illegális migráció ellen, és pozitívnak látja, hogy már nem a működésképtelen kvótarendszerről vitáznak, hanem érdemi megoldásokat keresnek, az unió külső határai védelmének megerősítésére helyezik a hangsúlyt, illetve az együttműködés javítására Törökországgal és más államokkal. Pintér szerint vissza kell térni a jogszabályokhoz, azok ugyanis világosan leírják, miként kell védeni a külső schengeni határokat. „Kategorikusan előírja, hogy a zöldhatárokat meg kell védeni, ez kötelessége a külső határral rendelkező Schengen országnak, és azt is előírja, hogy milyen módon kell a határállomásokat megnyitni, nyitva tartani és az állampolgárok mozgását biztosítani. Magyarország ennek a szellemében építette ki a zöldhatár védelmét, és ennek szellemében állapította meg a határátkelőhelyek működését és az ott történő átkelést. A V4-ek ennek szellemében nyújtottak támogatást Magyarországnak. Ezt várjuk el a többi schengeni külső határral rendelkező országtól” – hangsúlyozta. A belügyminiszter hozzátette, egyértelmű, ha nem védjük meg a külső schengeni határokat, akkor nem beszélhetünk szabad mozgású belső schengeni térről sem. A mini-Schengent mindkét belügyminiszter elfogadhatatlannak tartja, a témáról a V4-ek a jövő év elején fognak tanácskozni, akkor alakítják közös véleményüket. Pintér Sándor leszögezte, a schengeni irányelvek kötelezőek, s ebben mini-Shengenre vonatkozó lehetőség nincs. „Azt üzenem, maradjunk a jog talaján” – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy meddig lesz elrendelve a veszélyhelyzet Pintér közölte, Szerbia, Horvátország és Szlovénia irányába naponta 2500 és 5000 fő közötti illegális migráns érkezik, és amíg ilyen mértékű hazánk déli határainál az illegális mozgás, fenntartják a veszélyhelyzetet.

Pintér Sándor Szegeden jelentette be, hogy a V4-ek közösen kívánnak rendőri segítséget nyújtani Macedóniának az illegális migráció elleni küzdelemben - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=596199 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. december 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.