Közélet

Hova kerül a kukachip, ha nincs edényzet? - a környezetgazdák szabvány hulladékgyűjtő vásárlását szorgalmazzák

Hova kerül a kukachip, ha nincs edényzet? - a környezetgazdák szabvány hulladékgyűjtő vásárlását szorgalmazzák

2015. december 30., szerda
Hova kerül a kukachip, ha nincs edényzet? - a környezetgazdák szabvány hulladékgyűjtő vásárlását szorgalmazzák
magtar_koz_szemet003kf

Hiába kapták meg az azonosító matricákat, ami alapján felszerelik a kukachipet, egy szőregi kis utcában a lakosok zömének nincs kukája, zsákokban hordják ki a szemetet. Utánajártunk, s kiderült, igaz, mivel keskeny utcácskáról van szó, a szokásosnál kisebb járművel szállítják el a hulladékot, ám arra biztatják a lakosokat, vásároljanak hulladékgyűjtő edényt, amire a chip is felkerülhet.

Ahogy

beszámoltunk róla

, 32 településen összesen 52 ezer kukára szereltet jeladót a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. A szegedi szemeteseket is ellátják a jeladóval, így a kukásautók nyomon tudják követni, fizet-e kuka tulajdonosa az elszállításért. A kukásautó mintegy szkenner működik majd, ami látja a kuka tulajdonosának címét, hogy mennyi literes és hány darab edény elszállításáért fizet. A tapasztalatok szerint sokan visszaélnek a korábbi rendszerrel, és úgy próbálnak megválni többlethulladékuktól, hogy be sem jelentik szemetesüket. A kukachipek révén azonban kiszűrhetőek lesznek a potyázók. Egy szőregi is utcából, a Magtár közből keresték fel szerkesztőségünket, hogy megkapták ugyan az azonosító matricákat, ami alapján a kukachipet felszerelik, ám nincs mire, révén nincs kukájuk. Az érintettek fizetnek a hulladékszállításért, ám mivel a közbe nem tud bemenni egy szabvány méretű kukásautó, zsákokat vásárolnak, s abban helyezik ki a háztartási hulladékot. Az általunk megkérdezett mintegy tucatnyi környékbeli közül csak egy jelezte, hogy a környezetgazdák javasolták számára, hogy vásároljon kukát, ezért is rakják ki zsákokban a háztartási hulladékot. Felkerestük az ügyben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, melynek ügyvezetője,

Makrai László

arról tájékoztatott, hogy az említett utcában jelenleg is folyik a szervezett hulladékgyűjtés, úgynevezett kistömörítős járművel járnak be a társaság munkatársai, mely gépjárművek ürítő szerkezettel rendelkeznek, tehát semmi akadálya annak, hogy hulladékgyűjtő edényt helyezzenek ki a zsákok helyett a Magtár közben élők. Makrai hozzáfűzte, társaságuk az érvényben lévő önkormányzati rendelet értelmében is kukákból kívánja elszállítani a hulladékot.

magtar_koz_szemet002kf

Azt javasolja a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hogy a Magtár közben élők vásároljanak kukát, akár a cégtől, akár máshonnan, a lényeg, hogy szabványméretű legyen a hulladékgyűjtő edény. „A szabványméret azért fontos, mert a kereskedelemben sok helyen forgalomban lévő, másodnyersanyagból készült edények nem a terhelésnek megfelelően gyártották, így például a zöld színű 120 literes edényzeteket nem érdemes megvennie senkinek, ugyanis azok megsérülnek az edényzet ürítése során, mellyel kapcsolatban reklamációt is kap társaságunk” – magyarázta Makrai miért fontos, hogy a szabványoknak megfelelő kukát vásároljanak a lakosok. Hozzátette, vannak olyan ügyfelek, illetve szállítási címek Szegeden, ahol az egyéni elbírálás következtében – így például a megközelíthetőség vagy az egészségi állapot – a jövőben is zsákban fogják kihelyezni a hulladékot. Ezekről a címekről, illetve lakosokról nem vezetnek külön listát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, akik zsákokban helyezik ki a hulladékot, mivel elenyésző a számuk. Arról pedig még nem született döntés a társaságnál, hogy ezen ügyfelek a kukachipes rendszer elindulása után netán a környezetgazdáktól vásároljanak azonosításra alkalmas zsákokat, vagy más módon fogják őket, mint a szolgáltatásért fizető ügyfeleket nyilvántartani.

Azt javasolja a környezetgazdálkodási cég, hogy vásároljanak kukát azok is, akik zsákokban hordják ki a hulladékot Szegeden.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=598982

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.