Közélet

Hencz Péter: Az irgalmasság rendkívüli szent éve

Hencz Péter: Az irgalmasság rendkívüli szent éve

2015. december 8., kedd
Hencz Péter: Az irgalmasság rendkívüli szent éve
Hencz_Peter

Megválasztásának második évfordulóján, március 13-án Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság rendkívüli szent évét, mely ez év december 8-án kezdődik és 2006 november 20-án zárul. Az ebből az alkalomból kiadott bullájának címe Az irgalmasság arca elsősorban katolikus keresztényekhez szól, de számos olyan gondolata van, mely mindenkivel megosztható.

Az irgalmasság évének megnyitása egybeesik a korszakalkotó II. Vatikáni zsinat lezárásának 50. évfordulójával, amely „ledöntötte azokat a magas falakat, amelyek túl sok időn át bezárták az egyházat egy kiváltságos erődítménybe.” A szigor fegyvere helyett az egyház az irgalmasság orvosságát kínálja fel. Az irgalmasság alapvető törvény: Isten vétkeink ellenére megbocsájt és szeret minket. Mindnyájan arra kaptunk meghívást, hogy irgalmasságban éljünk: a sértések megbocsátása alapvető kötelességünk. Ez sokszor nehéznek tűnik, de szükséges ahhoz, hogy szívünkben megvalósuljon a béke, és hogy boldogan éljünk. A megbocsátás „olyan erő, amely új életre kelt és bátorsággal tölt el, hogy reménnyel tekintsünk a jövőbe." A pápa gyakorlati tanácsokat is ad a jubileumi évre: ne bíráskodjunk, és ne ítélkezzünk, hanem bocsássunk meg és adakozzunk, maradjunk távol a pletykáktól, vegyük észre a jót, amely mindenkiben jelen van. Nyissuk meg szívünket a lét perifériáján élőknek, vigyünk vigaszt, irgalmasságot, szolidaritást és figyelmet a szenvedőknek és nélkülözőknek, azoknak, akiket megfosztottak az emberi méltóságuktól. Együttesen le tudjuk küzdeni a közöny korlátait, az önzést és az álszentséget. Jézus azt tanítja, hogy vigyünk vigaszt a szegényeknek, a modern rabszolgaság foglyainak, adjuk vissza a látást azoknak, akik magukba zárkóztak, legyünk képesek arra, hogy legyőzzük a tudatlanságot, amelyben emberek milliói élnek, különös tekintettel azokra a gyermekekre, akiknek nincs megfelelő segítségük, hogy kilépjenek a nyomorból. A pápa különböző „bűncsoportokhoz” fordul, hogy változtassanak életükön. A pénz nem ad igazi boldogságot, a pénz halmozására irányuló erőszak senkit sem tesz hatalmassá, sem halhatatlanná. A korrupció „a társadalom rothadó sebe”, olyan kísértés, amelytől senki sem érezheti magát mentesnek.” A korrupciót fel kell számolni a magán és társadalmi életből, „az óvatosság, éberség, lojalitás, átláthatóság eszközeivel, amelyhez kapcsolódik a feljelentéshez való bátorság.” A pápa a vallásközi párbeszédre hívja meg a zsidó és iszlám vallás képviselőit, hisz ők is az irgalmasságot „Isten egyik legjellemzőbb tulajdonságának” tekintik. Az igazságosság és az irgalmasság nem állnak szemben egymással. Aki megtéved, annak büntetés jár, ez azonban a megtérés kezdete. Isten felkínálja a lehetőséget a bűnösnek, hogy „megbánja bűnét, megtérjen és higgyen.” Isten mindenki előtt szélesre tárja befogadó szívét.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.