Közélet

Gulyás Gergely: a Fidesz várja az Ab mielőbbi döntését

Gulyás Gergely: a Fidesz várja az Ab mielőbbi döntését

2015. december 4., péntek
Gulyás Gergely: a Fidesz várja az Ab mielőbbi döntését
Gulyás Gergely

A Fidesz reméli, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) mielőbb dönt Székely László ombudsmannak az európai uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványáról - közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az alapvető jogok biztosa a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jognak a menekültügyben legfontosabb, irányadó dokumentumait figyelembe véve fogalmazott meg egyértelmű kritikát, és vélelmezett nemzetközijog-sértést, valamint alkotmányellenességet a menedékkérők tömeges áthelyezéséről szóló uniós döntéssel kapcsolatosan - mondta a fideszes politikus. Jelezte, az Ab-nek van lehetősége arra, hogy a nemzetközi jog és a magyar alkotmány alapján értelmezze az EU-s döntést, és alaptörvény-ellenesség vagy a nemzetközi jog megsértése esetén világossá tegye: Magyarországon ez a megállapodás alkotmányosan nem alkalmazható.

Gulyás Gergely

kifejtette: az ombudsmani beadvány lényege, hogy az EU kollektív kitelepítést valósít meg a kvótadöntéssel, ami a magyar alkotmánnyal és a genfi konvencióval is összeegyeztethetetlen. A nemzetközi jog alapján ha az állam elrendeli és ezáltal megparancsolja egy külföldinek, hogy hagyja el a területét, kiutasításnak minősül, "bárhogyan is nevezzék azt a nemzeti jogokban" - idézte Székely László sorait. A kiutasítás önmagában nem tilos, azonban az egyén személyes magatartásán vagy jogi helyzetének egyedi elbírálásán kell alapulnia, és ez semmiképpen nem teljesül az uniós tanácsi határozatban foglalt tömeges áthelyezések esetén az ombudsman szerint. A Fidesz frakcióvezető-helyettese, a parlament alelnöke megismételte: a kollektív kiutasítást mind az EU Alapjogi Chartája, mind az emberi jogok európai egyezménye, mind pedig Magyarország alaptörvénye tiltja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.