Közélet

Fórumot hív össze az unió a káros online tartalmak kiszűrésére

Fórumot hív össze az unió a káros online tartalmak kiszűrésére

2015. december 3., csütörtök
Fórumot hív össze az unió a káros online tartalmak kiszűrésére

Fórumot hívnak össze az unió szervezetei a tagországok belügyminisztériumaival közösen az interneten terjedő káros tartalmak kezelésére. Az új fórum résztvevőinek segítségével nem csak a gyűlöletre uszító megjelenéseket kívánják kiszűrni a világhálóról, hanem a terrorizmusra utaló tartalmakat is - jelentette be Brüsszelben Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációügyi biztosa csütörtökön.

A fórum azzal a céllal ül össze, hogy összehangolja az állami és magánszektor legfontosabb képviselői, köztük a tagállami rendőrségek együttműködését segítő uniós ügynökség (Europol), a nagyobb internetes szolgáltatók, az uniós intézmények és a tagországok belügyminisztériumainak munkáját annak érdekében, hogy már jó előre ki tudják szűrni azokat a szélsőséges ideológia mentén szerveződő csoportokat, amelyek feltehetően terrorista cselekményre készülhetnek. A fórumon résztvevő küldöttek arról is egyeztetnek majd, hogy milyen legális eszközökkel lehet megállítani a társadalomra veszélyes, a gyűlöletre uszító és a terrorizmussal kapcsolatos káros tartalmak terjesztését a különféle kommunikációs csatornákon.

Dimitrisz Avramopulosz

elmondta, hogy a terroristák egyik legfőbb kommunikációs csatornája az internet, amelyen nem csak egymással osztanak meg információkat, hanem propaganda célokra, toborzásra is használják azt. A terrorizmus elleni küzdelem új útja ez, amelybe sokan bekapcsolódhatnak önkéntes alapon - hangsúlyozta a biztos.

Vera Jourová

, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa úgy vélekedett, hogy az internetszolgáltatók kulcsszerepet játszhatnak a radikalizmus terjedése elleni harcban az erőszak megfékezése érdekében. Egyértelmű bizonyítékai vannak annak, hogy az internetes erőszak előbb vagy utóbb az utcára kerül. Itt az ideje meghatározni, hogy hol a szólásszabadság határa és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd - fogalmazott az igazságügyi biztos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.