Közélet

Czibere: 3600 fogyatékossággal élő ember hagyja el a szociális intézményeket

Czibere: 3600 fogyatékossággal élő ember hagyja el a szociális intézményeket

2015. december 1., kedd
Czibere: 3600 fogyatékossággal élő ember hagyja el a szociális intézményeket

A következő években mintegy 3600 fogyatékossággal élő ember hagyhatja el a nagy szociális intézményeket egy 2020-ig tartó, 36 milliárd forintos uniós program keretében - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy keddi budapesti rendezvényen.

Czibere Károly

elmondta: a kitagolási programnak nem az a célja, hogy a régi nagy intézményekből kicsiket hozzanak létre, hanem az, hogy az uniformizált intézményi ellátás helyett személyre szabott szolgáltatásokat kapjanak az emberek. Emlékeztetett arra, hogy a kitagolási programban eddig 660 gondozott ember hagyhatta el az intézményt, és erre mintegy 7 milliárd forintot biztosítottak. A kitagolás lényege, hogy a fogyatékos emberek a gyakran több száz fős régi vidéki épületekből kisebb lakóotthonokba, lakásokba költöznek, jellemzően városi környezetbe, ahol munkát is vállalhatnak, és maguk intézhetik ügyeiket. Ezekben a 6-8 fős otthonokban az emberek - állapotuktól és önállóságuktól függően - részben önálló életet élhetnek; így van, ahol egy gondozó is a közösséggel él, és van, ahol csak rendszeres megjelenésre, felügyeletre, segítségre van szükség. Czibere Károly azt hangoztatta, a fogyatékossággal élő emberek és a családjuk számíthatnak a kormányra, nem hagyják, hogy magukra maradjanak a nehézségeikkel. Az államtitkár arról beszélt, a fogyatékos emberek ügye az egész társadalomé, nem csak az adott családé vagy a gondozó intézményé, és ennek a szemléletnek az ellátási formákban, szolgáltatásokban is meg kell jelennie. Arra hívta fel a figyelmet, a cél az, hogy a fogyatékos emberek értékteremtő, lehetőleg teljes, egyenrangú életet éljenek, és hogy ne a hiányaikra, hanem az értékeikre tekintsenek. A konferenciát a XII. kerületi Fejlesztő Napközi Otthon fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezték meg. A fogyatékosok nappali ellátását végző intézményt az önkormányzat az elsők között alapította az országban; az otthonban felnőtt korú, súlyos, értelmileg akadályozott, családban élő rászorultak ellátásáról gondoskodnak.

Pokorni Zoltán

(Fidesz-KDNP) kerületi polgármester, a konferencia védnöke arról beszélt, az önkormányzat szeretne egy új intézményt létrehozni, de nem mertek belevágni, mert még sok bizonytalanságot látnak a szabályozásban. Kiemelte, a fogyatékossággal élőknek és családjuknak hosszú távú kiszámíthatóságra, biztonságra, tervezhetőségre van szükségük. Utalt arra, hogy a fogyatékos fiatalokat nevelő családok egyik legnagyobb problémája az, mi lesz gyermekük jövője felnőtt korukban, ha ők majd nem tudják eltartani őket, vagy meghalnak. A polgármester arra kérte az államtitkárt, érje el, hogy erősebb garanciák és nagyobb biztonság álljon az ilyen intézménytípusok mögött, hogy a fenntartó önkormányzatok hosszú távon is biztosítani tudják szolgáltatásukat. A konferencia fővédnökségét Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita vállalta, aki részt vesz majd a 20 éves intézmény ünnepi estjén a MOM Kulturális Központban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.