Közélet

Az óvodától az idősek otthonáig érinti az uniós támogatással létrejött energetikai fejlesztés Deszket

Az óvodától az idősek otthonáig érinti az uniós támogatással létrejött energetikai fejlesztés Deszket

2015. december 16., szerda
Az óvodától az idősek otthonáig érinti az uniós támogatással létrejött energetikai fejlesztés Deszket
szechenyi_2020

A napokban fejeződött be az Idősek Napközi Otthonának, a SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskola és a Móra Ferenc Csicsergő Óvoda épületének, a vendégháznak, a sportöltözőnek a 115 millió forintból megvalósított energetikai fejlesztése.

Az általános iskola és az óvoda épületét eddig csak részben hőszigetelték, megmaradtak a régi faablakok is, csak néhány helyen cserélték ki korszerűbbre. A projektnek köszönhetően az épület valamennyi homlokzatát a korábbinál jelentősebb mértékben hőszigetelték. Megvalósították a padlásfödém szigetelését is, az összes ablakot korszerű műanyagra cserélték. A vegyesen téglából és vályogból készült falazatú, régi nyílászárókkal ellátott Idősek Napközi Otthona, s a csak téglákból épült, de hasonló jellemzőkkel bíró Felszabadulás utcai vendégház is az előbbinek megfelelő mértékű fejlesztésen esett át, hogy a XXI. század követelményeit elérhesse. A sportöltöző esetében a külső határoló felületeket hőszigetelték csak. Az energetikai korszerűsítések hatására az épületek hővesztesége csökkent, míg a szigetelés korszerűbbé, nagyobb élettartamúvá vált. A beruházásnak köszönhetően javul az érintett épületeket igénybevevők komfortérzete. Lehetővé válik, hogy a község szinte összes lakója megismerkedhessen a környezettudatos magatartás elősegítésének módszereivel. A Deszk Község Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése projekt III. lehetővé teszi, hogy az Európai Uniós irányelveknek megfelelően a magyarországi közintézmények teljesítsék az előírt energiafogyasztás-csökkentést. A projektnek köszönhetően Deszk Község Önkormányzatának fűtésre fordított kiadásai jelentősen csökkennek, ezáltal is elősegítve a település fenntartható fejlődését. Az energetikai korszerűsítés megvalósítását 2015. szeptember 1-jén kezdték meg, a műszaki átadás 2015. december 15-én zajlott le. A Környezet és Energia Operatív Program keretében Deszk Község Önkormányzata 115.274.327 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a fenti fejlesztés megvalósítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.