Az élő állatok ajándékozását az állatvédők ünnepekre sem javasolják

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

karacsony_kutya_allatvedok

Az állattartás felelősségére hívja fel figyelmet az ünnepek előtt az Orpheus Állatvédő Egyesület. Az erről szóló közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

Szinte minden házi kedvencként tartott állat (kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal) megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok kellenek.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka – tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen – olyan módon próbálnak szabadulni.

Az ünnepek után…

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák – macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el.

Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állattartás fontosságáról! Ne vásároljon élő állatot senkinek sem, hiszen nem tudhatjuk, hogy az érezni – szenvedni képes élőlény igazi öröm lesz -e a megajándékozott számára! A felelős “előre gondolkodással” az állatok sem fognak majd szenvedni! Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva: a plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk.

Felelős örökbefogadókat keresnek az utcára kidobott házi kedvencek

Az Orpheus Állatvédő Egyesület utcáról menti meg a kidobott állatokat. Évente 800 állat mentésében és gazdához adásában vesz részt az állatvédő szervezet. A www.ebangyal.hu oldalon elérhetők az állatvédők, és informálódni lehet a megmentett négylábú védencekről, a felelős örökbefogadásról és a felelős állattartási módokról is.

Lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy kisállat csak akkor jó karácsonyi ajándék, ha a vásárlást egy felelősségteljes döntés előzte meg? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=597000

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 17.

Előző sztori

Szegeden is csőre töltötték a hajzselét

Következő sztori

Kövér: a kiszámítható környezet fontos a gyermekvállalás bátorításához