Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

ARC

Toroczkai: A szülőföldtől kapott elismerés a legbecsesebb!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

megyei_kozgyules_morahalom39_gs

A migrációs válság kapcsán Ásotthalom közösségének a helytállását is elismerte a megyei önkormányzat, ami Toroczkai László szerint mindennél többet ér. A település Mórahalommal és Röszkével összefogva a kormánytól mezőgazdasági és egyéb káraik enyhítését kérvényezte, illetve a polgárőr szervezeteik támogatását.

Ahogy beszámoltunk róla, a migrációs válságban érintett és kimagasló helytállásáról tanúbizonyságot tevő Ásotthalom, Mórahalom és Röszke települések lakosainak munkáját, kitartását emlékéremmel ismerte el a Csongrád Megyei Közgyűlés Mórahalmon megtartott testületi ülésén. Az emlékérem mellett 4-4 táblát is kap mindhárom település, melyeket a be- és kivezető utakon helyeznek el. Az átadón Kakas Béla közgyűlési elnök úgy fogalmazott, hogy az emlékéremmel őszinte tiszteletét fejezte ki a testület a végvárként helytálló három település lakossága irányába. Az emlékérem átvételekor Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere azt mondta, hogy

„a saját szülőföldünktől, szűkebb pátriánktól kapott elismerés mindennél többet ér”.

Elmondta, azért fogadja örömmel a megye elismerését, mert az az ásotthalmiaknak szól, akik türelemmel és méltósággal viselték a migrációs helyzetet. Rajtuk kívül azokat is megilleti az megbecsülés, akik 5,5 millió forinttal támogatták, hogy a mezőőrség egy új terepjárót tudott vásárolni munkája ellátásához. „Ásotthalomnak kellett a legkeményebb helyzetet átélnie Röszkével és Mórahalommal együtt, hiszen a mi számunkra nem néhány hétig tartott a migránsok áradata, hanem több mint egy éven keresztül naponta több százan, később pedig már több ezren vonultak át a településünkön” – fogalmazott Toroczkai László ásotthalmi polgármester. A jobbikos politikus a SZEGEDma.hu-nak elmondta, amikor Pintér Sándor belügyminiszter október 23-án a migrációs helyzetben nyújtott kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát adományozta a határ menti települések polgármestereinek, igazságtalannak tartotta, hogy pont Ásotthalom kimaradt. Toroczkai hangsúlyozta, semmiképp nem vár kompenzációt kitüntetések formájában, nem ezért tették a dolgukat az ásotthalmiak, de a Csongrád Megyei Közgyűlés elismerését nagyra tartja, mert nem személyének, hanem a közösségnek szól.

foto toroczkai laszlo facebook 04

Úgy értékelte, a migráció kapcsán a legtöbb szó a hazánk területére törvénysértő módon érkező bevándorlók jogairól esett, ezzel szemben a határ mellett a törvényeket betartó, adót fizető magyar állampolgárok jogairól senki nem beszélt. „Nekünk, akik itt élünk a határ mentén a tanyavilágban, alkotmányos jogunk van a nyugodt élethez, ami nem volt biztosítva az elmúlt egy esztendőben” – jegyezte meg. Ásotthalmon jelenleg béke, nyugalom van, visszazökkent a rendes kerékvágásba az élet, mostanában leginkább arra panaszkodnak Toroczkainak a helybéliek, hogy túl sok a rendőr a településen, és folyamatosan igazoltatják az ásotthalmiakat. A polgármester elmondta, ahogy a migránsáradatot nyugalommal viselték, azt, hogy átgyalogoltak a termőföldjeiken és tanyáikon közben iszonyatos mennyiségű szemetet hagytak maguk után a migránsok, most a fokozott rendőri jelenlétet is nyugodtan kezelik. A település első emberét is igazoltatták a tanyavilágban kutyasétáltatás közben, a fővárosi készenléti rendőrök a lakcímkártyáját hiányolták, vagyis mostanság minden ásotthalminak ügyelnie kell arra, hogy a hivatalos iratait akkor is magával vigye, ha csak a boltba megy el bevásárolni. „A fokozott rendőri jelenlét szükséges ahhoz, hogy a bevándorlók és az embercsempészek megtapasztalják, hogy nem érdemes itt Csongrád megye déli részén, a Homokhátságon próbálkozniuk bűncselekményekkel, mert itt szigorúan betartjuk a törvényeket” – tette hozzá.

Kárenyhítést kér a kormánytól Ásotthalom, Röszke és Mórahalom

Ásotthalom 14,5 millió forintot kért és kapott is a Belügyminisztériumtól tavaly decemberben, mely összeget elsősorban a bevándorlók által hátrahagyott szemét összegyűjtésére és szállításra fordították. Toroczkai szerint, ha nem takarítottak volna folyamatosan, akkor a település belefulladt volna a szeméttengerben. Ezen felül a polgárőrség és a mezőőrség munkájának támogatása is jelentős pluszköltségeket rótt az igencsak szerény bevételekkel rendelkező Ásotthalomra. A polgármester tudatta, hogy Röszkével és Mórahalommal közösen 20 millió forintot igényelnek most a Belügyminisztériumtól ezen szervezetek támogatására, mellyel kapcsolatban a polgármester elmondta, pozitívak a visszajelzések, várhatóan megkapják a pluszforrásokat.

Felmérték a mezőgazdasági károkat is, csak Ásotthalom vonatkozásában 45 millió forintról van szó a helyi gazdálkodók bizonyított igényei alapján. Ennek kompenzációját is kérik a kormánytól, a Csongrád Megyei Közgyűlés mórahalmi ülésén elfogadott határozatával is támogatja Ásotthalom Röszke és Mórahalom ezirányú kérését. A három homokháti település együttműködésben is rögzítette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a falugazdász hálózat közreműködésével azokat a magántulajdonokban és mezőgazdasági kultúrákban okozott károkat, amelyek a migrációs hullámmal összefüggenek. Ezt a szaktárcához és a Miniszterelnökséghez már el is juttatták, most a kárenyhítési módszertannak az kidolgozását, érvényesítését várják. A bevándorlási hullám további károkat is okozott, hiszen az ideiglenes műszaki határzár megépítésekor a nehézgépjárművek tönkretették a földutakat, illetve Ásotthalmon a belterületi úthálózat is megsínylették a nagy forgalmat, mely károk enyhítésére szintén kérelmet nyújt be majd a település.

asotthalom_meoozorok_fb_01

A polgármester kiemelte, a kormányzat részéről nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltak a kezdetektől kezdve, az ideiglenes műszaki határzár építéséért hónapokig küzdő jobbikos politikus köszönőlevelet is írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amikor megkezdődtek a munkálatok.

„A határzár telepítését történelmi tettnek neveztem, és most már az európai történések bizonyítják, hogy valóban történelmi tett volt, hogy nekünk, itt a Homokhátságon sikerült megállítanunk a migrációt” – fogalmazott Toroczkai László.

A tavalyi helyhatósági választások idején 40 millió forintos hitele volt a településnek, amit mára sikerült visszafizetniük, és Toroczkai elmondta, nem is szándékozott az önkormányzat hiteleket felvenni. Hangsúlyozta, a migrációs helyzet kezelésére fordított pluszköltségek a település működőképességét nem veszélyeztetették, ami jóformán annak a 14,5 millió forintnak köszönhető, amit a Belügyminisztériumtól kaptak.

A migrációs válság kapcsán Ásotthalom közösségének a helytállását is elismerte a megyei önkormányzat, ami Toroczkai László szerint mindennél többet ér.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=585377

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 1.

ARC

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kaszás Imre amatőr fotós kiváló felvételeinek köszönhetően most elénk tárul a kivilágított Szeged.

Tovább olvasom

ARC

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Jogász és újságíró végzettsége is van, több mint 7000 cikk, tizenöt saját könyv köthető a nevéhez

Tovább olvasom

ARC

“Botka László Szeged Karácsony Gergelye” – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A helyi homokozón kívül nem talál másik játszóteret magának – hangzott el a Hír TV Főhős című műsorában.

Tovább olvasom

Aktuál