Közélet

Tizenhat javaslatról dönthet ma az Országgyűlés

Tizenhat javaslatról dönthet ma az Országgyűlés

2015. november 3., kedd
Tizenhat javaslatról dönthet ma az Országgyűlés

Összesen tizenhat előterjesztést fogadhat el az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők a Költségvetési Tanács véleményének megérkezése esetén elfogadhatják az idei költségvetés módosítását, továbbá jóváhagyhatják a tavalyi büdzsé zárszámadását. A szavazásokat követően az élelmiszerlánc-felügyeleti díj csökkentéséről is vitát tartanak.

Az ülésnap reggel 9 órakor a magyar tudomány ünnepéről szóló megemlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a határozathozatalok. A parlament egyebek mellett ekkor fogadhatja el az idei költségvetés hétfőn végleges formába öntött azon módosítását, amely 60 milliárd forinttal megemelné a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert az eredetileg 100 milliárd forintos keret szinte teljesen kimerült, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt. A büdzsé módosítása tartalmazza továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is. Emellett a költségvetési bizottság módosító javaslatának hétfői elfogadásával a Modern Városok Program 25 milliárd forintos többlettámogatást kaphat. A képviselők emellett országgyűlési határozatba foglalhatják véleményüket arról az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről, amely lehetővé tenné a menedékkérők tagállamok között kvóták szerint történő szétosztását. Szintén elfogadásra vár a tavalyi költségvetés zárszámadása, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-os büdzséje. Jóváhagyhatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeinek, valamint a legfőbb ügyész 2014-es tevékenységéről szóló beszámolókat. Módosíthatják a magáncsődről, a termékdíjról szóló jogszabályokat. Az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilváníthatja november 15-ét,

Bethlen Gábor

erdélyi fejedelem születésének napját. A szavazásokat követően több más javaslat általános vitája mellett az Európai Bizottság elmarasztalására reagálva terítékre kerül az élelmiszerlánc-felügyeleti díj csökkentése is. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője erről azt mondta, az európai testület megvédte a multinacionális vállalkozásokat, miközben a magyar államkassza 23 milliárd forintnyi különadótól esik el. A miniszter megjegyezte ugyanakkor, nem alaptalan az a hír, amely szerint a kormány azt tervezi, hogy a nagyobb vállalatoknak, több embert kellene foglalkoztatnia. Az Országgyűlés aktuális ülése a héten csütörtökig tart és jövő hétfőn fejeződik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.