Írjon nekünk

Közélet

Szeviép-milliárdok: magasra vezetnek a szálak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szeviep_demonstracio04_gs

Október végén tartották a Szeviép-per első bírósági tárgyalását a Szegedi Járásbíróságon. A felszámolás alatt álló, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó cég három egykori vezetőjét (P. László, B. Sándor és O. József) különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolják. Az ügyészség indítványában börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk, ám a bíróság előtt nem kívántak vallomást tenni. Számos jel utal arra, hogy a Szeviép-csoport vezetőinek politikusok is segítséget nyújtottak.

“Egyértelműen a szocialistákhoz vezetnek a szálak, azon belül is az Ujhelyi-Botka pároshoz” – mondta a hirado.hu-nak Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak képviselője. “Az Ujhelyi-vonal egyébként könnyen beazonosítható, hisz közvetlen személyi összefonódása van a Szeviéppel. Az MSZP európai parlamenti képviselője ugyanis “rendkívül jó kapcsolatot” ápol a cég egyik volt vezetőjével. Ennek meglétét fényképek is bizonyítják, illetve számos alvállalkozó is megerősítheti” – tette hozzá.

Irigylésre méltó karrier

Érdekesség, hogy 2008-as lemondása után a korábbi államtitkár volt sofőrje került a Szeviép egyik cége, a Biztonsági üzem Kft.-nek a vezetői székébe. A Szeviép 2008 és 2010 között heti, havi rendszerességgel adott kölcsönöket a vállalkozásnak, összesen 500 millió forint értékben, de a pénz eltűnt – fejtette ki az jogász. A cég azóta megszűnt, a cégvezető karrierje azonban nem tört meg. 2014 óta, amióta Botka László polgármester újra többséggel vezeti Szegedet, az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Kft. repülési üzletágvezetőjeként tevékenykedik.

Menekül a polgármester?

Szabó Bálint szerint Botka László igyekszik távol tartani magát a Szeviép-ügytől. A polgármester rendre azzal érvel, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást – és így közbeszerzést – bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép. A jogász szerint azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamely leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken.

Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is. Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. Felvételek bizonyítják azt is, hogy Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is a Szeviép érdekeinek érvényesülését segítette egy ingatlancsere kapcsán.

Börtönbüntetést kértek a Szeviép egykori vezetőire – annak idején politikusok is segíthették őket? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=588548

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 13.

Hírzóna

Újabb pályázatok jelentek meg a Magyar falu programban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyből három is.

Tovább olvasom

Közélet

Összeolvad a szeged.hu és a Délmagyar

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Március 1-től egyesül a két újság.

Tovább olvasom

Egészség

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje.

Tovább olvasom

Aktuál