Kultúra

"SZÉK" fotókiállítás megnyitó Szentesen

"SZÉK" fotókiállítás megnyitó Szentesen

2015. november 23., hétfő
"SZÉK" fotókiállítás megnyitó Szentesen

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében november 30-án hétfőn 18 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban (Szentes, Tóth J. u. 10-14.) a „SZÉK” című fotókiállítást Kruzslicz Pál újságíró nyitja meg.

„A szék áll a függöny előtt, lehet karszék is. - Igen komolyan áll, mintha íróasztal előtt állana. - Csöngetnek. - Az ember bejön. - Sietve és szolgálatkész arccal jön. - Megáll a széktől pár lépésnyire, hajlong. - Vonásai nagy figyelmet árulnak el...”

(Karinthy Frigyes, Nyugat, 1932. 1. szám)

A történet 2012-ben kezdődött, amikor a „SZEM”, mint téma került az objektívek kereszttüzébe. Természetesen ez egy széles körben értelmezhető, tematikus pályázat volt, hiszen nem feltétlenül kellett az emberi, vagy állati látószervre asszociálni. Több közeli fotóklub vett részt ebben a pályázatban, amely pályázatot egy sikeres kiállítás követett. A pályázat és az azt követő kiállítás sikerén felbuzdulván, egy újabb téma került reflektorfénybe, ezúttal a szék, a „SZÉK”, mint bútordarab. Magától értetődik, hogy nem csupán, mint ülőbútort kell a székben, vagy szék által ábrázolni, hanem tovább gondolva azt, valamilyen mondandót, maradandót alkotni, amely kifejezésénél a szék eszköz, szimbólum csupán. De megragadhatja a művészt, a szék formavilága, alkotóelemeinek sokasága, amely egyfajta ritmust teremtve, szintén kifejezhet valamit, azaz elgondolkodtatja a nézőt, a befogadót. Nyilván ezen gondolatok feladták a leckét a fotósoknak, elgondolkodtatták őket, de a „kocka el van vetve” – meg kellett valósítani. Talán ez is lényege lehet a fotós művészi szándékának, akkor, amikor egy egyszerű tárggyal kell valamit elmondani, képileg megfogalmazni. Reméljük sikerült.

Györgyi László (Szentesi Fotókör)

A kiállítás 2016. január 22-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Kiállító fotósok:

Abert Béla (Kiskunfélegyháza), Barabás Ferenc (Békéscsaba), Biros Erika (Békéscsaba), Boldog Zsuzsanna (Gyula), Bontovics Ilona (Békéscsaba), Dr. Blahut Károly (Békéscsaba), Dr. Gyeviki János (Szeged), Gaál Györgyi (Hódmezővásárhely), Gálfalvyné Hilda (Szentes), Görbe Anita (Hódmezővásárhely), Gyubák Éva (Gyula), Jász Anikó (Baja), Kiss János (Mindszent), Kiss Tímea (Békéscsaba), Kolbe Gábor (Budapest), Kovács Mihály (Kecskemét), Líbor Roland (Orosháza), Ligeti László (Baja), Maczik Eleonóra (Békéscsaba), Marton Ferenc (Mindszent), Monostoriné Hrabovszky Éva (Orosháza), Nagy István (Szentes), Német Gabriella (Csongrád), Sarusi István (Csongrád), Szánthó Tibor (Érd), Szaszkó Antal (Kunszentmárton), Varga József (Debrecen),Virág Mihály (Békéscsaba).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.