Közélet

Szegedről Rómába megy a Doberdói fa

Szegedről Rómába megy a Doberdói fa

2015. november 6., péntek
Szegedről Rómába megy a Doberdói fa
doberdoi_fa06_gs

Egy szegedi indíttatású kezdeményezés áll a mögött a kultúrdiplomáciai siker mögött, amelynek eredménye, hogy az első világháború centenáriumára emlékezve a közeli napokban egy olasz-magyar közös kiállítást mutatnak be az egykori doberdói ellenfél, Olaszország fővárosában.

A szegedi székhelyű Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület olasz partnerszervezetével, a Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztályával közösen a Doberdó-fennsíkon lezajlott küzdelem bemutatását tűzte ki célul két évvel ezelőtt. Az akkor elkészült anyag sajátossága, hogy egyszerre olasz és magyar szemüvegen át mutatja be a háborús küzdelmek emlékét: az olasz katonaköltő

Giuseppe Ungaretti

és a cs. és kir. 46. gyalogezred által Szegedre küldött jelkép, a doberdói fa középpontba állításával. A „San Martino del Carso – A költő és a doberdói fa” címet viselő kiállításnak 2013-ban a harcok egykori színhelyén három hónap alatt 15 ezer látogatója volt – ez a szokatlanul nagy érdeklődés szolgáltatott okot arra, hogy két évvel később Rómában is bemutassák. Az olasz-magyar közös anyag két rangos helyszínen lesz látható: az Olasz Egység Múzeumában (Museo Centrale del Risorgimento Vittoriano), valamint a Római Magyar Akadémián. A kiállítást fogadó múzeum egyúttal egy háromnapos nemzetközi konferencia helyszíne is lesz, melyet az I. világháború témakörében rendeznek (La grande Guerra: un impegno europeo di ricerca e di riflessione). A szervezők felkérték a Meritum Egyesületet, hogy olasz partnerükkel együtt a konferencia alatt mutassák be a helyszínen a 2013-as kiállítást, mivel az szervesen illeszkedik a tanácskozás témájához és céljaihoz. A helyszín a konferencia nélkül is igen jelentős, mivel az Il museo Risorgimento az egyik legnagyobb látogatottságnak örvendő múzeum az olasz fővárosban - évente 700 ezer látogatót vonz. A kiállítást november 9-én 17 órakor nyitják meg a Museo Centrale del Risorgimento Vitoriano épületegyüttesében (Róma, Piazza Venezia), ahol hét napig lesz megtekinthető. Ezt követően bemutatja a római Magyar Akadémia is, amely a magyar kultúra első számú közvetítője Olaszországban és a magyar vonatkozású programok legjelentősebb helyszíne Rómában. (Róma, Via Giulia 1.) Az ottani megnyitó időpontja november 18. 19 óra. Bár a két nép kapcsolata az I. világháború idején megromlott, napjainkban az emlékezés és az emlékek megőrzése közös együttműködéseket, új kapcsolatokat hozott létre. A „San Martino del Carso – A költő és a doberói fa” című kiállítás római bemutatása Magyarország számára jelentős kultúrdiplomáciai siker, mivel nincs más olyan kezdeményezés a centenáriumi évek alatt, amely valamely egykori ellenséggel - ma már egy igen jelentős szövetségessel – a közös bemutatkozás lehetőségét kínálná, bárhol Európában.

Kultúrdiplomáciai siker - Rómában állítják ki a Doberdói fát! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=586548

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.