Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Nézőpont: a bevándorlás témája uralta az esti hírműsorok napirendjét az elmúlt negyedévben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A bevándorlás témája uralta az esti hírműsorok napirendjét, a téma a kereskedelmi csatornákon a balesetekkel és bűnügyekkel kapcsolatos tudósítások arányát csökkentette, a bevándorlás kapcsán mutatott aktív kormányzati kommunikáció miatt pedig kormányzati szereplők megjelenési aránya az M1 kivételével minden csatornán növekedett az előző negyedévhez képest – tudható meg a Nézőpont Intézet hat csatorna harmadik negyedévben adásba került hírműsorait vizsgáló elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

A felmérés a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az Echo TV esti híradóinak vizsgálata alapján megállapította: a bevándorlással kapcsolatos hírek aránya az M1-en volt a legmagasabb (18,4 százalék), de alig maradt el ettől a HírTV esti hírműsora, ahol a hírek 18,2 százaléka szólt a migrációról. Ez az arány az Echo TV híradójában 15,6 százalék, míg az ATV-n 11,3 százalék volt, az RTL Klubon 7,7 százalék, a TV2 Tények című műsorában pedig 4,3 százalék volt. A harmadik negyedévben összesen 12 122 tudósítás jelent meg, a legtöbb (2 912) eseményről ismét az M1 számolt be, a második legtöbb tudósítás a TV2 híradójában jelent meg (2 889), az RTL Klubon ez a szám 2 379. Lényegesen kevesebb hír jelent meg az ATV (1 285), a HírTV (1 579) és az Echo TV (1 078) híradóiban. Megállapítható, hogy az őszi napirend kezdete ellentétes hatást gyakorolt a kereskedelmi és a hírcsatornákra: míg az előbbieknél a tudósítások számának növekedése figyelhető meg, utóbbiaknál épp ellenkezőleg, azok csökkenése tapasztalható.

A vizsgált csatornák esti híradóiban összesen 3 918 politikai hír jelent meg, ez 32 százalékos aránynak felel meg. Hasonlóan az elmúlt negyedévekhez, a TV2 híradójában jelent meg arányaiban a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír (18,3 százalék). Az RTL Klub híradójában a tudósítások 26,6 százalékának volt magyar politikai vonatkozása. Az M1 profilváltását követően a csatorna esti híradója hosszabb lett, több tudósítás hangzott el, mindez ugyanakkor nem érintette jelentősen a politikai hírek arányát (38,7 százalék). A harmadik negyedévben a politikai hírek aránya a HírTV híradójában 37,1 százalék, az ATV-n 39,4 százalék, az Echo TV-n pedig 50 százalék volt.

Ismét a kereskedelmi csatornákon volt a legmagasabb a balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozó tudósítások aránya, a bevándorlás következtében ugyanakkor csökkenést lehetett megfigyelni a harmadik negyedévben: a TV2 adásában 39 százalékról 36,4 százalékra, az RTL Klubon 3,6 százalékponttal, 26,3 százalékra csökkent az ilyen hírek aránya. A bulvárhírek aránya az RTL Klub híradójában volt a legmagasabb, 5,9 százalék, míg a TV2 műsorában 5,2 százalék. Az előző negyedévhez képest mindkét kereskedelmi csatorna esetében elhanyagolgató, 0,1 százalékpontos növekedést lehetett tapasztalni.

A magyar vonatkozású politikai hírek legnagyobb részét (1 053) az illegális bevándorlással kapcsolatos hírek szolgáltatták a harmadik negyedévben, ami 26,9 százalékos aránynak felel meg. A szakpolitikai tudósítások aránya 16,2 százalék volt, míg a pártpolitikai hírek aránya 15,5 százalékot tett ki. Az összes politikai hír 15 százaléka foglalkozott Magyarország gazdasági helyzetével. A vizsgált időszakban 9 344 szereplő álláspontja jelent meg a magyar vonatkozású politikai hírekben. A negyedévben a bevándorlással kapcsolatos aktív kormányzati és az összességében passzív ellenzéki kommunikáció miatt a kormány álláspontja szerepelt legtöbb alkalommal a politikai tudósítások során, az összes szereplő 22 százaléka a kormány képviseletében szólalt fel. A pártok közül a Fidesz politikusai szerepeltek a legtöbbször, az összes megszólaló 5,9 százaléka tartozott a nagyobbik kormánypárthoz. Az ellenzéki pártok közül az MSZP vezette a sort 4,8 százalékos megjelenési aránnyal. Az előző negyedévhez hasonlóan a Jobbik végzett a harmadik helyen, a szereplők 3,1 százaléka tartozott a párthoz. Az LMP 247 alkalommal jelent meg a politikai tudósításokban, ami 2,6 százalékot tesz ki. A Demokratikus Koalíció esetében szintén 2,6 százalékos ez a mutató, az Együtt álláspontja pedig 134 alkalommal jelent meg (1,4 százalék). A politikusok megjelenési arányát tekintve a PM 0,9 százalékos, a KDNP és az Liberálisok 0,4 százalékos eredményt értek el – olvasható az elemzésben.

A közszolgálati csatorna kivételével mindenhol nőtt a kormányzati szereplők megjelenésének aránya az előző negyedévhez képest. Ez az elemzés szerint összefügghet azzal, hogy a politikai napirend eltolódott azon témák felé, amelyekben a kormány kezdeményező szerepben volt képes fellépni. Az ATV műsorában az ellenzéki pártmegjelenések összesített aránya 24 százalék volt, amely 6,7 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévében. Az ellenzéki megjelenések aránya az M1 műsorában volt a második legmagasabb, 18,7 százalék. A közszolgálati csatornát az RTL Klub követte 16,2 százalékkal, a többi csatornán 15 százalék alatt zárt az ellenzéki megjelenések aránya. A harmadik negyedévben a Kormányinfónak köszönhetően Lázár János volt a legtöbbet, saját hangon szereplő kormányzati politikus, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 249-szer, míg Orbán Viktor miniszterelnök 173 alkalommal szólalt meg. A Fidesz és a KDNP politikusai közül Tuzson Bence generálta a legtöbb saját hangon elhangzott megjelenést, 72-t. Az ellenzéki politikusok közül Schiffer András volt a legaktívabb e tekintetben, az LMP társelnöke 105 alkalommal szólalt meg saját hangon. A második legtöbbször Tóbiás József szerepelt, a szocialista pártelnök 57 esetben jelent meg, míg párttársa, Harangozó Tamás 49 alkalommal szólalt meg a vizsgált időszakban.

Tovább olvasom

Közélet

Szándék sincs Botkáékban a szabadstrandok kialakításához

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Haág Zalán szerint ha a szándék meg is lenne, leghamarabb ősszel fürdőzhetnének ingyen a szegediek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó vásárhelyi rendeletet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyelőre.

Tovább olvasom

Közélet

Kutyául érzik magukat a szegedi kutyások

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kutyabarátok azt mondják, nem minden feltétel adott négylábú kedvencük tartására Szegeden. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál