Közélet

Ne gyújts rá! – középiskolai program a prevenció jegyében

Ne gyújts rá! – középiskolai program a prevenció jegyében

2015. november 19., csütörtök
Ne gyújts rá! – középiskolai program a prevenció jegyében
dohanyzas_cigaretta

A dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető halálok. A "Ne gyújts rá” –nemzetközi mozgalom világnapján a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolával közösen szervez dohányzás-prevenciós programot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

"Ne gyújts rá" világnapot minden év november harmadik csütörtökén tartják, mely ebben az évben november 19-re esik. A világnap célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. A dohányfüstnek nincs biztonságos, az egészséget már nem veszélyeztető minimális szintje és zárt légtérben a műszaki megoldások sem képesek megvédeni az embert annak egészségkárosító hatásaival szemben. A magyarországi dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedési és halálozási adatok, valamint azok a számítások, melyek igazolták a dohányzással összeköthető egészségügyre nehezedő gazdasági teher nagyságát - ami egyébként messze meghaladja a dohánytermékekből származó állami bevételeket - indokolták a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának szabályairól szóló törvény megszületését, majd szigorítását. A legfontosabb cél csökkenteni a rágyújtó fiatalok számát, valamint elérni, hogy a dohányzással és a passzív dohányzással kapcsolatos attitűdjük és szokásaik pozitív irányba változzanak, ezért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idei évben is rendezvényt szervez a diákok figyelmének felhívása céljából a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolával közösen. A program keretében az iskola aulájában interaktív dohányzás prevenciós kiállítás lesz, melyen beszélgethetnek a látottakról a jelenlévő pedagógusokkal a diákok, lehetőségük lesz saját véleményük megfogalmazására is. Folyamatosan rövid prevenciós kisfilmek kerülnek levetítésre a dohányzás káros hatásainak ismertetéséről, valamint a téma iránt érdeklődő, érintett diákok számára egy interaktív, vetítéses előadást tart a Népegészségügyi Főosztály szakembere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.