Közélet

Megoldást sürget a Tiszán úszó hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom

Megoldást sürget a Tiszán úszó hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom

2015. november 24., kedd
Megoldást sürget a Tiszán úszó hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom

Mielőbbi, átfogó megoldást sürget a Tiszán vonuló árhullámmal érkező ukrán kommunális hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom, erről kedden közleményt juttatott el az MTI-hez a mozgalom szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerint a szemét eltávolítására csak az árhullám levonulása után lesz lehetőség. A mozgalom közleménye szerint az árhullám jelentős mennyiségű kommunális hulladékot sodor magával, a szerveződés azt közölte, hogy úgynevezett "gyors reagálású csoportja" "megdöbbentő felvételeket készített" a több tonnányi szemétről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándnál például folyamatosan érkeznek a Tiszán a szennyező anyagok, háztartási hulladékok, köztük rengeteg palack. A mozgalom úgy véli, veszélyes anyagok, olaj, elem, vegyszer, sőt állati tetem is lehet az uszadék között, ami járványügyi kockázatot is jelent, illetve védett területeket is veszélyeztet a folyó mentén. Tokajnál is felderítést végzett a csoport, tapasztalatuk szerint percenként két 10-30 négyzetméteres "hulladéksziget" úszott el az ottani Tisza-híd alatt. A hulladékok már elérték a Tiszalöki Vízierőmű zsilipjeit, azóta ott halmozódnak fel. A PET Kupa Mozgalom közölte: a tudomására jutott információk szerint a víznyomás már akkora, hogy hamarosan továbbengedik a szeméthalmot. A sajtóközlemény kiadói sürgetik, hogy a magyar hatóságok a szomszédos országokkal évekkel ezelőtt aláírt nemzetközi egyezmény alapján hívják fel a figyelmet a folyószennyezés problémájára, és közösen dolgozzanak ki intézkedéseket ennek megakadályozására. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján kedden elismerte: "az árhullámmal továbbra is nagy mennyiségű uszadék, kommunális hulladék érkezik a külföldi vízgyűjtő területről". Jelezték: a hulladék "hullámtérből történő eltávolítására az árhullám levonulása után lesz lehetőség".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.