Kormányellenes megmozdulás és ellentüntetések Bologna utcáin

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követik egymást vasárnap Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartanak, miközben ez ellen baloldali csoportok tüntetnek.

Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket látni. A lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezi, az utcákon füstbombák és könnygáz száll a magasba. Az Emilia-Romagna tartománybeli városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdette meg a közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A Szabadítsuk fel Itáliát és induljunk újra! szlogenű megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgeti. A Bologna egyik központi terén felállított színpadon Matteo Salvini, az Északi Liga vezére, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke szólal fel. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga vezette olasz jobboldali és jobbközép erők 2011 óta először vonulnak ismét közösen utcára.

A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg, ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni és leváltani a Renzi-kormányt. A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak és reggel óta megpróbálják áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a “várost megszálló jobboldaliak elkergetésére”. A Bolognába vezető nagysebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.

Előző sztori

Horvátországi választások – Nagyobb a részvételi arány, mint négy évvel ezelőtt

Következő sztori

Fidesz: a kormány célja a nemzeti és az európai kultúra megőrzése