Közélet

Kormányellenes megmozdulás és ellentüntetések Bologna utcáin

Kormányellenes megmozdulás és ellentüntetések Bologna utcáin

2015. november 8., vasárnap
Kormányellenes megmozdulás és ellentüntetések Bologna utcáin

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követik egymást vasárnap Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartanak, miközben ez ellen baloldali csoportok tüntetnek.

Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket látni. A lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezi, az utcákon füstbombák és könnygáz száll a magasba. Az Emilia-Romagna tartománybeli városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdette meg a közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A Szabadítsuk fel Itáliát és induljunk újra! szlogenű megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgeti. A Bologna egyik központi terén felállított színpadon

Matteo Salvini

, az Északi Liga vezére,

Giorgia Meloni

, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint

Silvio Berlusconi

, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke szólal fel. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga vezette olasz jobboldali és jobbközép erők 2011 óta először vonulnak ismét közösen utcára. A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg, ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni és leváltani a Renzi-kormányt. A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak és reggel óta megpróbálják áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a "várost megszálló jobboldaliak elkergetésére". A Bolognába vezető nagysebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.