Közélet

Kétmilliárd hrivnyára becsülik az árvízkárokat Kárpátalján

Kétmilliárd hrivnyára becsülik az árvízkárokat Kárpátalján

2015. november 22., vasárnap
Kétmilliárd hrivnyára becsülik az árvízkárokat Kárpátalján

Kétmilliárd hrivnyára (kb. 24 milliárd Ft) becsüli a hétvégi áradások következtében Kárpátalján keletkezett károkat Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója, aki szerint egy hét alatt felszámolják az árvíz következményeit.

A megyevezető vasárnap a kijevi 112.ua tévécsatornának nyilatkozva közölte: Kárpátaljának kétmilliárd hrivnyára lesz szüksége az utakban és lakóházakban keletkezett árvízkárok elhárítására. Hozzátette, hétfőre tanácskozást hív össze az illetékes vezetők részvételével, és utasítást ad az áradások következményeinek egy héten belüli felszámolására. A kormányzó azt is elmondta, hogy az elmúlt éjszaka alatt másfél métert apadtak felső szakaszukon a kárpátaljai folyók, így az árhullám a következőkben a Nagyszőlősi és a Beregszászi járásokban, majd Magyarországon tetőzik. Jelezte, Kárpátalja területén minden utat megtisztítottak a víz hordalékától és a földcsuszamlások okozta akadályoktól. Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) legutolsó tájékoztatása szerint vasárnap délig Kárpátalja három hegyvidéki - Ökörmezői, Rahói és Técsői - járásában 235 porta, közte 138 lakóépület van részlegesen elöntve. Az elmúlt órákban a szolgálat emberei 32 portáról és 24 lakóházból szivattyúzták ki a vizet. Magyarország

100 ezer homokzsákkal

sietett Kárpátalja segítségére szombaton. A homokzsákokkal a Tisza gátjait fogják megerősíteni - közölte vasárnap a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata. A kárpátaljai vízgazdálkodási főosztály közlése szerint a Tisza Husztnál 398 cm-rel tetőzött vasárnap kijevi idő szerint 10 órakor. A folyó tetőzése az ukrán-magyar határon fekvő Tiszaújlaknál vasárnap éjjel vagy hétfő hajnalban várható 440-490 cm-es vízszintmagassággal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.