Közélet

Elfogadták a pedagógus kar etikai kódexét

Elfogadták a pedagógus kar etikai kódexét

2015. november 14., szombat
Elfogadták a pedagógus kar etikai kódexét

A jogszabályban előírt minősített többséggel elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése szombaton a kar etikai kódexét - közölte Horváth Péter elnök az MTI-vel.

A kódex elfogadásáról a nemzeti köznevelési törvény rendelkezik, a nemzeti pedagógus kar hatáskörébe utalva azt. Eszerint a dokumentum általános etikai alapelvekből, részletes etikai és eljárási szabályokból áll. Az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben a kar által elfogadott kódex alkalmazása kötelező. A magán köznevelési intézmény fenntartója a kar által elfogadott kódex általános etikai alapelveinek figyelembevételével alkotja meg az intézményeiben érvényes etikai kódexet. Az egyházi köznevelési intézmények ajánlásként veszik figyelembe a kar által elfogadott kódex alapelveit.

Horváth Péter

, a kar elnöke október közepén az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az etikai kódex tervezetéhez 202 javaslat érkezett a tagoktól. Bekerült a kódexbe, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat, így munkájukat mindenekelőtt a nemzet érdekében végezzék, kiemelten figyelembe véve a gyermekek, tanulók mindenek felett álló érdekeit. Új pontként szerepel, hogy döntéseiket mindezeken felül a józan ész és az emberiesség határozza meg, különös tekintettel a gyermekek jogos érdekeire - tájékoztatott az elnök. A feldolgozott vélemények alapján kikerült az alaptörvényre való direkt utalás, ezen kívül az a pont, hogy munkahelyen kívül is olyan magatartást tanúsítsanak a pedagógusok, hogy az erősítse a velük érintkezők köznevelésbe vetett bizalmát. A bírálat, önbírálat kifejezések helyett konstruktivitás, önfejlesztés került a tervezetbe. Kikerült továbbá: kívánatos, hogy a nevelőtestületek az erkölcsi kérdéseket, az értékeket tekintve azonos szellemben, egységesen lépjenek fel, valamint, hogy a pedagógus tartózkodik a szélsőséges vagy környezetéből megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól. Nem szerepel benne, hogy a pedagógus küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen, s szaktudását, speciális - különösképpen szakértői vagy szaktanácsadói - képesítését felhasználja az őt foglalkoztató intézmény érdekében. Az etikai kódex ellen korábban tizenegy szakmai szervezet tiltakozott, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a héten nyílt levélben kérte a küldöttgyűlés napirendjéről való levételt, illetve az etikai kódex elutasítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.