Közélet

Veszélyesen olcsó – a dizájner drogokról beszélt Zacher Gábor és Kereszty Éva

Veszélyesen olcsó – a dizájner drogokról beszélt Zacher Gábor és Kereszty Éva

2015. október 3., szombat
Veszélyesen olcsó – a dizájner drogokról beszélt Zacher Gábor és Kereszty Éva
innovacios_klubest02kf

Már 100-150 forintért elérhető egy adag az új dizájner drogokból. A szegényeket és a gazdagokat egyaránt veszélyeztetik a kábítószerek. A hatóság és a gyártók macska-egér harcot vívnak. Zacher szerint a fejekben kell változtatni, mert a terjesztők újratermelődnek.

„Nem lesz termékminta és promóció! - Megtelt a Jate Klub nagyterme, a dizájner drogok témaköre és

Zacher Gábor

sok érdeklődőt vonzott, az egyetemi hallgatók mellett az oktatók is megjelentek. A herbál, vagy biofű néven ismert szintetikus kábítószerekről korábban

mi is írtunk

. Az SZTE Innovációs Klub két meghívott vendége az említett Zacher Gábor, a Honvéd kórház sürgősségi osztályának vezetője és

Kereszty Éva

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Igazságügyi és Orvostani Intézetének vezetője volt.

Az új drogok olcsóbbak, mint a sörök

„Mi a dizájner drog? A drogosok reménye szerint az a szer, amit még nem tudnak kimutatni a laborban, mert annyira új” – válaszolta meg saját kérdését Kereszty Éva. Más a szegedi és más a pesti minta, nem ugyanazok, nem ugyanazt, s nem ugyanolyan módon fogyasztanak. Ezekből a szerekből egy-egy adag 100-150 forintba kerül, tehát olcsóbbak, mint a sör, s amíg nem tiltják be őket legálisak, majd a listára kerülés után behoznak egy újabb kémiai képlet szerint készültet. „Annyira kevés a kokainista manapság, hogy szinte ritkaságként mutogatjuk körbe, ha egy-egy főt behoznak” – mondta ironikusan a docensnő. „Egy macska-egér harc zajlik. Szerencsére nem igaz, hogy nem bírjuk őket kimutatni, ha kapunk egy mintát, akkor körülbelül két-három hét alatt kidolgozzuk azt az eljárást, amellyel mérhetővé válik az emberi vérben és vizeletben az adott szer” – cáfolta a kábítószer-használók reményeit Kereszty Éva. A hatásokat a szerhasználók Facebookos csoportjaiban követi néhány kolléganőjével, ha minden nem is igaz a bejegyzésekből, legalább azt tudják, hogy az adott szer felpörgeti, vagy éppen bódítja a használóit.

innovacios_klubest04kf

Elveszítette súlyosságát a drogfogyasztás

„Korábban 24 ország 37 centrumában vizsgálták, hogy milyen mértékű a drogfogyasztás az autóvezetők körében. A Druid Projekt felmérése szerint kevés volt a kábítószer-használó gépkocsivezető, amit azzal indokoltunk, hogy vagy nem futja autóra az érintetteknek, illetve nem mérték azt, hogy mennyien fogyasztanak alkoholt a járműbe ülés előtt. Három-öt évvel később viszont megváltozott a helyzet: elveszítette súlyosságát a drogfogyasztás, a dizájner drogok miatt pedig olcsóbb lett a kábítószer-használat. Pedig komoly veszélyeket rejt fogyasztásuk, 0,5 ezreléknyi véralkoholszint négy-hatszoros baleseti kockázatot jelent, de ha ehhez amfetamin származékot is fogyasztanak, akkor hatvanszorosára nő ugyanez” – hívta fel a figyelmet az egyetemi oktató. Kereszty Éva elmondta, szeretnék, ha a jövőben csak licenc vizsgával lehetne vizsgálni a drogos eseteket, mert ma már nagyobb tudás szükséges ehhez, mint a korábbi évtizedekben. A teszteket is szükséges lenne könnyíteni, a vizelet- és véradás gyakran körülményes a szórakozóhelyeken, így a nyál segítségével zajló vizsgálatok irányába mutatnak a legújabb nemzetközi kutatások.

Olyan a droghasználatunk, mint a focink – s ez jó

„Ahogy látom a felhasználói oldalhoz tartozik a hallgatóság” – szólította meg a lehető legnagyobb kedvességgel Zacher Gábor a többségében egyetemista közönséget, majd hozzátette, természetesen a korcsoport alapján érti ezt. Az előadásának többi része is hasonló stílusban zajlott, a napokban 55. életévét betöltő szakember szokásához híven a közönség, tehát ez esetben a fiatalok nyelvén szólalt meg.

innovacios_klubest05kf

„A magyar kábítószer-használat olyan, mint a labdarúgásunk, Európa alsó harmadában helyezkedik el, ami a foci szempontjából rossz, az a drogoknál viszont jó helyezés. A magyar átlag 4,5 adag/fő évente, ugyanez az érték Csehországban 7-8, Nagy-Britanniában 24-26, 30-35 Oroszországban” – mutatta be a statisztikákat a főorvos. „Aki egy-két spanglit elszív még nem lesz drogos köcsög” – vélekedett Zacher Gábor, s hangsúlyozta, nagyobb baj van az ismeretlen összetevőjű dizájner drogokkal, mert azokról nincs évtizedek óta tartó kutatás. Komoly „innovatív erőt” jelent, hogy a bűnözők a kémikusoknak munkahelyi bérük sokszorosát kínálják egy-egy szer összeállításáért.

Füvező nyugdíjasok

A 18 év alatti fiatalok 40 százaléka kipróbált már valamilyen szert, de hamarosan az idősek otthonában is fel kell készülni hasonlókra. Az Egyesült Államokban már nyugdíjas lett Woodstock nemzedéke, amelynek tagjai időnként rágyújtanak egy-egy spanglira még ilyen idősen is. Magyarországon húsz év múlva lesz időskorú a rendszerváltás körüli drogfogyasztók köre.

Beszélni kell a mélyszegénységi droghasználatról

Ezt követően egy statisztikát mutatott Zacher, amelyen nulla százalék drogfogyasztást írtak az általános iskolát nem végzettek körében. „Sikertörténetnek mondhatnánk. De inkább képzeljük el, hogy elmegy egy szociológus a Hős utcába, hogy kitöltessen egy tesztet az ott lakókkal. Valószínűleg inkább meg se próbálkozik ezzel, vagy ha igen, akkor örül, ha a túléli élve a lépcsőházat” – mondta erről az eredményről, példának hozva Budapest egyik mélyszegénységgel sújtott részét. „Sajnos előfordul, hogy három generációt érintő droghasználattal találkozunk: fogyasztó a 45 éves nagypapa, a 30 éves apa és a 15 éves fiú is. Olyan családi mintát látnak az ilyen háttérrel felnövő fiatalok, ahol az apa szerencsejáték-függő, az anya alkohol- és drogfüggő, s ők is ezt viszik tovább” – mutatta be a szomorú példákat a szakértő, aki szerint „beszélni kell a mélyszegénységi droghasználatról”.

innovacios_klubest06kf

Ugyanez a helyzet fennáll a multik fiatal vezető dolgozóinál is. „Fél kilencre bemegy, húsz perc ebédszünet, azután dolgozik estig az átlagbér hat-hétszereséért. Pénteken hamarabb hazamehet, van két és fél napja, hogy kipihenje magát, miközben annyi pénze van, hogy el sem bírja költeni. Másfél napig a bulinegyed kocsmáit járja hétvégén, majd egy napot a regenerációra szán, akár százezer forinttól is megszabadul ennyi idő alatt. Néha eljár húsz-harmincezer forintért pszichológushoz, elmeséli nehéz gyerekkorát, majd folytatja ott, ahol abbahagyta” – írta le egy elképzelt nemzetközi cégnél dolgozó középosztálybeli fiatal hetét Zacher.

Merjünk nemet mondani a drogokra

A főorvos úgy véli, hogy hiába fogják el a drogszállítmányok öt százalékát, vagy akár a dupláját, hiába börtönzik be (jogosan) a dílereket jönnek újabbak helyettük. A fogyasztókra sem fog hatni, mivel nem jelent olyan áremelkedést, ami elgondolkodásra kényszerítené őket, maximum szépen mutató statisztikák létrejöttét segíti. „Az ENSZ szerint elvesztettük a drogháborút” – mondta Zacher, s egy más módszert ajánlott a megoldásra: mi merjünk nemet mondani, s neveljük erre a gyermekeinket is. „Értékrend-változásra van szükség, de ennek nyoma sincs. Fontos, hogy a szülő beszélgessen a gyermekével, s nem csak arról, hogy mi történt aznap az iskolában, hanem sportról, filmről, bármi lényegesről, mert a kommunikáció hiánya a legfontosabb probléma. A most négy évesek nevelésénél kell elkezdeni, s ez tizenkét év múlva hozza meg a gyümölcsét, akkor fognak jól dönteni, s nemmel válaszolni a drogfogyasztásra” – vélekedett a Honvédkórház főorvosa.

Már 100-150 forintért elérhető egy adag az új dizájner drogokból. A szegényeket és a gazdagokat egyaránt veszélyeztetik a kábítószerek.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576241

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.