Közélet

Tizenheten kaptak idén elnöki kegyelmet

Tizenheten kaptak idén elnöki kegyelmet

2015. október 27., kedd
Tizenheten kaptak idén elnöki kegyelmet

A korábbinál magasabb arányban élt idén kegyelmi jogkörével Áder János köztársasági elnök, aki szeptember végéig 512 kérelemből 17-et részesített pozitív elbírálásban - ismerteti az Igazságügyi Minisztérium statisztikáját keddi számában a Magyar Hírlap.

A lap szerint az államfő a kérelmezők számához és az előző évekhez viszonyítva is magasabb arányban adott kegyelmet: a kérelmek 3,32 százaléka részesült pozitív elbírálásban.

Áder János

tavaly mindössze négy esetben gyakorolt kegyelmet, ami az elmúlt tizenhárom év legalacsonyabb adatát jelentette. Számszerűleg eddig

Mádl Ferenc

bírálta el pozitívan a legtöbb kérvényt, 2004-ben negyvenet, arányaiban pedig

Sólyom László

adott a legtöbb estben kegyelmet, 2008-ban a kérelmezők 3,38 százalékának. Az összesítés szerint 2002 óta 13 866 elítélt nyújtott be kegyelmi kérvényt, de a mindenkori államfők csak 276 főnek engedték el a büntetését, ami két százalékos arányt jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.