Tervezni és újratervezni: előadás a családi pénzgazdálkodásról a CsaládEgyetem keretében

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csaladegyetem_katolikus_haz

Érdekes előadást hallhattak az érdeklődők a családi pénzgazdálkodásról a szegedi Katolikus Házban. A “CsaládEgyetem – A boldogság tanulható!” programsorozat keretében “Családi pénzgazdálkodás – Mindenki a maga ura, vagy mégsem? Mindennapi pénzügyeink” címmel Ditzendyné Frank Mariann, kecskeméti négy gyermekes édesanya, közösségfejlesztő tréner osztotta meg gondolatatit a témáról.

Amikor családi pénzügyekről beszélünk, nemcsak a pénzeszközökről van szó. Sok egyéb forrással is számolhatunk, amelyek a „családi megélhetési mixet” adják. Ditzendyné Frank Mariann tágabb összefüggésbe helyezte a háztartások gazdálkodását. Meglepő volt látni, hogy a megélhetésünket mennyi globális folyamat is befolyásolja, kezdve a külső és belső migrációtól a környezeti krízisekig. Az előadó kiemelte, hogy mennyire fontosak a közösségi és családi kompetenciáink, mennyi mindent tud adni a szűkebb és tágabb közösségünkhöz való tartozás. El kell tudni hinnünk a családban, hogy együtt meg tudjuk csinálni, de ehhez a tervezést is meg kell tanulnunk. Nem elég csak a munkahelyen, vagy a vállalkozásban elkészíteni a 2, 5 vagy 10 éves tervet. A családnak is vannak céljai, amelyhez forrásokat kell rendelni és persze határidőket. Ha tudja a család, hogy melyek a nagyobb célok és hogy azokat mikorra szeretné elérni, akkor havi szinten is tud tervezni. Fontos a bevételek, kiadások tervezése és követése, ha szükséges, módosítása. Sok hasznos praktikát lehet tanulni a takarékoskodás, a kiegészítő jövedelmek szerzése terén is.

Az előadó saját családi példáján keresztül beszélt a gyerekek gazdasági neveléséről: kell-e zsebpénz, mi alapján jár vagy nem jár, hogyan tanulhatják meg a fiatalok a pénz értékét.

Az előadást egy félórás beszélgetés követte, ahol az is felmerült, hogy a családi költségvetés tervezésébe nyugodtan felvehetjük a „Gondviselés” rovatot is a bevételi oldalon.

Előző sztori

Halloween a Mesekuckóban

Következő sztori

Szűrések, tréningek, családi nap – folytatódik az Egy lépés az egészségünkért program