Pintér Sándor: cél és elvárás, hogy az EU területén azonos biztonság legyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bánfi Ferenc; Patyi András; Pintér Sándor

Az Európai Unió vezetőinek célkitűzése és polgárainak elvárása, hogy az EU területén mindenhol azonos biztonság legyen, és ez csak akkor lesz így, ha a rendőrök a biztonságot veszélyeztető kihívásokra azonos módon reagálnak, a feladat megoldásához szükséges ismeretekkel rendelkeznek – mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) által először indított mesterkurzus megnyitóján a miniszter hozzátette: mindez csak hatékony és azonos alapelveken nyugvó képzési rendszerrel valósítható meg, s a most induló mesterprogram ezt szolgálja. A hallgatóknak lehetőségük lesz megismerni az általános eljárások legújabb tudományos gyakorlati ajánlásait, valamint a váratlan események kezelésének tervezését és gyakorlati megvalósítását.

Pintér Sándor kiemelte, mindezekre napjainkban nagy szükség van, példaként említette a terrorizmus, az illegális migráció okozta feladatok kezelését, azok nehézségeit és sokoldalúságát.

A miniszter közlése szerint a minőséget a CEPOL vezetése és a mögötte álló intézmények adják, a kijelölt országok pedig az első évfolyamra a legjobb szakembereket küldik. Úgy vélte, a hallgatók alapozzák meg a képzés értékét a tananyag elsajátításával, majd azok alkalmazásával, illetve az eredmények bemutatásával.

Pintér Sándor arra kérte a hallgatókat, hogy tudásukkal, képességeikkel és szorgalmukkal járuljanak hozzá a program sikeréhez, ismerjék meg a részt vevő országok biztonsági helyzetét, az esetleges, határokon átnyúló bűncselekményekkel szembeni fellépés alapismereteit. Azt mondta: a hallgatók sikere az Európai Unió biztonságát fogja szolgálni.

Felidézte azt is: a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében hogy a CEPOL központja Magyarországra kerüljön, bízva abban, hogy ez az európai közös rendőrképzéshez megfelelő hátteret és fejlődési lehetőségeket tud biztosítani.

Hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy az Európai Rendőrakadémia a fennállása során először Magyarországon indít mesterképzést. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a CEPOL jó helyre került, Budapesten a szervezet nemcsak megtalálta a helyét, de fejlődést ért el a magasabb szintű képzés kidolgozásában, és a belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben annak gyakorlati megvalósításában is eredményes lesz.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megtiszteltetésnek nevezte, hogy a képzés az intézményükben kezdődik meg. Úgy vélte, ez az egyetem jövője és küldetése szempontjából is fontos, mivel olyan, a rendvédelem, a honvédelem, a katasztrófavédelem és a közigazgatási intézményrendszerhez köthető szakembereket képeznek, akik életre szóló hivatásként tekintenek munkájukra, az ország védelmére, a civil lakosság és a közrend biztosítására, valamint az állampolgárok hivatalos közigazgatási ügyintézésének minőségi szervezésére és lebonyolítására.

Patyi András a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozva azt emelte ki: ennek jelentősége a válsághelyzetekben történő összehangolt, szakszerű fellépésben mutatkozik meg.

Christian Gatti, a CEPOL irányító testületének elnöke ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi szervek hatékony együttműködése a belső biztonságot segíti elő Európában. Köszöntőjében felidézte a mesterképzés tananyagának összeállítási folyamatát, a képzésről pedig azt mondta: ez az első olyan rendőrakadémiai program, amely a rendőri együttműködés közös kihívásait célozza meg.

Alejandro Tiana Ferrer, a spanyol National University of Distance Education rektora a többi között arról beszélt, hogy a képzés kialakítása, amelyben egyetemük is szerepet vállalt, ma Európa egésze számára fontos ügy, és az egész világ számára jó példaként szolgál az európai biztonság koordinálására. Arra is alkalmat ad, hogy meg tudja mutatni az Európai Unió erejét azzal, hogy a tagállamok rendőrségei együtt dolgoznak – fogalmazott.

Gerd Thielmann, a tananyag kidolgozásában szintén részt vállaló Münsteri Egyetem (Deutsche Hochschule der Polizei) alelnöke az európai rendőri együttműködés szerepmodelljének nevezte a CEPOL-t, amelynek megalakulása után folyamatosan nőtt feladatainak és küldetéseinek száma. Hozzátette: ez a rendőrségi oktatásban is bővülést eredményez. Úgy vélte, az európai program multilaterális együttműködésre is lehetőséget ad, a rendőr vezetők számára pedig tudást, készségeket, képességeket nyújt.

Bánfi Ferenc, a CEPOL igazgatója hihetetlen álom megvalósulásának nevezte a mesterkurzus elindítását. A 13 európai tagállam együttműködésével létrejövő, 30 résztvevővel induló képzés kidolgozását történelminek nevezte, mert az – mint fogalmazott – a közös erőfeszítés sikerét mutatja. Szerinte a tananyag kidolgozása jelentős változást eredményez a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni fellépésben is, a technológiai fejlődéssel felgyorsult folyamatokkal szemben ugyanis hatékonyabb bűnüldözési rendszerre van szükség.

Előző sztori

Módosul a munka törvénykönyve

Következő sztori

Trócsányi a jogakadémiáról: Helyre kell állítani az igazságszolgáltatás társadalmi megítélését!