/

Orgonaesttel emlékeznek Vedres Istvánra Szőregen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged város egykori főmérnökének kettős (születésének 250., halálának 185.) évfordulójára emlékezik ebben az évben számos rendezvény. Október 14-én, szerdán Csanádi László orgonaművész zenei estjére várják az érdeklődő közönséget a szőregi Alexandriai Szt. Katalin római katolikus templomba.

Vedres István a reformkor haladó szellemű polihisztora, akit Szeged Széchenyijeként ismer az utókor. Kevesen tudják, hogy nevéhez fűződik Szegeden, 1800-ban az első nyilvános hangverseny megszervezése. A Vedres-emlékév keretében a Csanádi László DLA orgonaművész által összeállított műsor a hangversenyszervező Vedresnek állít emléket. Az esemény jelentőségét növeli, hogy mindezt az általa tervezett templomban rendezik.

A szőregi templom felépítéséről a városi kamara még 1804-ben rendelkezett. Az építkezés 1812-ben kezdődött, amelynek kivitelezője Vedres állandó társa, Schwörtz János volt. A klasszicizáló és empire stílusjellegű templom 1815-ben készült el. A Szőregi Alexandriai Szent Katalinról elnevezett római katolikus templom azon kevés Vedres István által tervezett épületek egyike, amelyek jelenleg is eredeti állapotukban állnak.

A koncert meghallgatása ingyenes.

A műsor:

Antonio Vivaldi-Johann Gottfried Walther: h-moll Concerto
John Stanley: Trumpet Voluntary
Cézar Franck: L’Organiste (részletek)
Liszt Ferenc: A-dúr Legenda (Assisi Szt. Ferenc prédikációja a madaraknak)
Marchesi, Mathilde de Castrone: Ave Maria
Léon Boellmann: Elevation, Andante, Elevation
Johann Sebastian Bach: d-moll Toccata és fúga BWV 565

Előző sztori

Badalik Bertalan emlékkonferencia az Emlékpontban

Következő sztori

Családi napok és tréningek – folytatódik az Egy lépés az egészségünkért program