Október 23. – Mécs Imre: tele van hamisságokkal a Kossuth tér

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mécs Imre

Az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke szerint tele van hamisságokkal a budapesti Kossuth tér, annak “elmebeteg átrendezése” során minden 1956-os emléket eltüntettek.

Mécs Imre ezt csütörtök este mondta a Kossuth Lajos téren, uniós és magyar zászlók előtt, a Vissza a Forradalom lángját! elnevezésű megemlékezésen, amelyen több mint százan vettek részt.

Felidézte, hogy a tüntetés helyszínén magasodott a Forradalom lángja emlékmű, amelynek felállításáról Göncz Árpád akkori köztársasági elnök javaslatára az Ötvenhatos Emlékbizottság döntött 1996-ban. A szobrot közadakozásból emelték, azt azonban a jelenlegi kormány “önhatalmúlag, titokban ismeretlen helyre eltüntette” – fogalmazott.

Az átrendezés következtében a Kossuth Lajos tér kopár lett, “mint azok lelke, akik az országot irányítják” – mondta Mécs Imre, aki a politikai életben munkálkodó “galád erőkről” beszélt.

Meg fogják keresni a Forradalom lángját – jelentette ki -, a céljuk ugyanis az, hogy a teret maradéktalanul visszaállítsák a korábbi állapotába.

A megemlékezésen meggyújtottak egy öröklángot szimbolizáló lámpát, és mécsesekből kiraktak egy “56” feliratot, valamint egy szívet. A résztvevők mécseseket és gyertyákat gyújtottak.

A Forradalom lángja emlékmű a 2012-ben elhunyt Lugossy Mária szobrászművész alkotása. A felül megtört fekete márványoszlopon a Kossuth-címer és az 1956 felirat látható.

Default thumbnail
Előző sztori

Vízilabda Euro Kupa: a Hannoverrel játszik a Szeged a negyeddöntőben

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Legutóbbi hasonló cikkek