Írjon nekünk

Közélet

Nagykorúságát és kiválóságait ünnepelte Algyő + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

algyo_diszkozgyules11_gs

A tizennyolc éve önálló Algyő ma már nem csupán Csongrád megyének, hanem az egész Dél-Alföldnek is a gyöngyszeme – jelentette ki Molnár Áron polgármester az Algyő Napja alkalmából rendezett ünnepi testületi ülésen, ahol a nagyközség kiválóságait is díjazták.

A két hetes Algyő Napi Rendezvénysorozat keretében a nagyközség nagykorúságát is megünnepelte a település német vendégeinek jelenlétében. A Faluházban tartott ünnepi testületi ülésen Molnár Áron polgármester – ahogy a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában is – az elmúlt egy esztendő fontosabb eseményeit ismertette, továbbá a település fejlesztésének útjairól, lehetőségeiről szólt. A település első embere visszaemlékezett a Szegedtől való leválással kapcsolatban 18 évvel ezelőtt rendezett szavazásra, amiből ő fiatalként akkor csak annyit érzékelt, hogy Algyő függetlenségéről szól a voksolás, ami egy egyszerű döntés. Mint elmondta, ma már átérzi az akkori komoly felnőttek bátorságát, döntésének súlyát, hiszen kockázatos lépés volt leválni Szegedről, és a függetlenség útjára lépnie a településnek. A polgármester szerint az, hogy Algyő ma már nem csupán Csongrád megyének, hanem az egész Dél-Alföldnek is a gyöngyszeme azoknak köszönhető, akik merték vállalni a döntést 18 évvel ezelőtt, és azóta is a nagyközség fejlődéséért dolgoztak. „Szeretném megköszönni mindazoknak, akik részt vettek abban, hogy Algyő idáig jutott az elmúlt 18 évben, és szeretném, hogyha ők is úgy éreznék, hogy ezzel még nincs vége: a munka tovább fog folytatódni! Mi azon leszünk, hogy a hagyományt, az ő általuk mutatott utat tovább folytassuk, s remélem, meg fogunk tudni nekik felelni” – hangsúlyozta Molnár Áron.

Ünnepi beszédében kitért arra is, hogy fordulóponthoz érkezett Algyő, hiszen nagykorúvá válásával egy új korszak kezdődik, mivel túl van a település a gyermekkor minden bűbáján, neveltetése is jól sikerült, de vannak olyan területek Molnár Áron szerint, melyeknél a saját útját kell járnia a településnek, és ezt másként kell tennie, mint eddig. Az elmúlt egy év legnagyobb munkájának azt nevezte, hogy feltérképezték Algyő jelenlegi helyzetét. Választási ígéreteit is átböngészte, s mint elmondta, kicsit megnyugodott, több tervét megvalósította már, amit a választópolgároknak ígért. Fontos célnak nevezte a munkahelyteremtést, és bár a foglalkoztatottság tekintetben Algyő jól áll, és – mint ahogy fogalmazott, egy szűk réteget vasvillával sem lehetne elkergetni dolgozni – aki akar, jó eséllyel talál magának állást. Ettől függetlenül további cégek Algyőre telepítését szorgalmazta, ugyanis akkor kevesebb helybélinek kellene Szegedre vagy éppen Hódmezővásárhelyre járnia dolgozni.

Kijelentette, a legnagyobb szemléletváltásra a gazdaságfejlesztés területén van szükség, mert bár jelenleg biztos pontnak tekinthető az 1-1,2 milliárdos iparűzési adóbevétel, amivel Algyő gazdálkodhat, de csak erre alapozni a jövőt nem lehet. Molnár Áron elmondta, hogy a turizmusra például a korábbinál visszafogottabban szeretnének költeni, mert az biztos, hogy a nagyközség fellendítését nem ez az ágazat hozza meg. Megjegyezte, ettől függetlenül a Borbála Fürdőben átadott wellness-részleg fontos fejlesztés volt, akárcsak a Levendula Hotel megépítése. Algyőn folytatódik az aszfaltozási program is, amelyet a lakossági igényekhez igazodva bővítettek is, és akárcsak a járdaépítési programot, öt évre előre tervezik, így mindenki tudhatja, hogy az ő utcája vajon mikor kerül sorra. A buszközlekedés visszaállítását is pozitívnak értékelte a polgármester, bár tudja, még van mit csiszolni például a menetrenden, és az is elhangzott az ünnepi testületi ülésen, hogy a 47-es számú főút fejlesztése kapcsán információi szerint legalább egy szakaszon megépül a kerékpárút is, még ha nem is fogja összekötni Algyőt Szegeddel.

algyo_diszkozgyules06_gs

A Faluházban egybegyűlteknek arról is szólt a település vezetője, hogy a fejlesztéseknél is szemléletváltásra van szükség, méghozzá a pályázati és a saját erő arányában. Példaként elmondta, hogy 2014-ben egymilliárdot költöttek fejlesztésekre, s ebből mindössze körülbelül 60 milliót tett ki a pályázati forrás. Idén 250 millió forintnyi beruházást terveznek Algyőn az út- és járdaépítés kivételével, melyből 175-180 millió forintot különböző pályázatokon elnyert összegekből finanszíroznak. „Ez mutatja azt is, hogy a pályázatok terén jó lobbival rendelkezünk, országgyűlési képviselőnk, Lázár János mindenben partner, ha kérésekkel fordulunk hozzá. Az a fajta stratégiai gondolkodás, ami remélem jellemezni fogja Algyőt, az nagymértékben segít neki is, hogy tudjon az önkormányzatnak segíteni” – fogalmazott Molnár Áron.

A testület által nemrégiben elfogadott két rendeletet is kiemelt, mely a fiatalok és a családok támogatását szolgálja, mert mint elmondta, Algyő is öregszik, s fontos cél ezt a tendenciát megállítani, illetve megfordítani. Két adatot is kiemelt, az óvodába jelenleg 182 gyermek jár, közülük 7 „vidéki”, míg a település iskolájának 405 tanulója van, közülük 49-en nem algyőiek. Ezek a számok a korábbiak fényében érdekesek, hiszen két és fél éve 280 gyermek járt a helyi iskolába és 150-en Szegedre. „Ezek a számok a jövőt mutatják, Algyő a jövő települése lesz. Algyő már a Tisza virága, és legyen is az” – zárta gondolatait Molnár Áron polgármester az ünnepi testületi ülésen.

Kitüntetéseket és díjakat is átadtak a Faluházban tartott ünnepségen, Algyő Nagyközségért kitüntetést vehetett át Bai István, Gulyás Sándor, Herczeg Anna. Ugyanezt az elismerést érdemelte ki munkájával az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület, elismerő oklevelet kapott Patakiné Laczik Etelka, Gábor Józsefné, Oltványi Dávid és Kopasz Bálint. Az Alkotói-díjat idén Fábián Péternek ítélte oda a képviselő-testület. Az ünnepségen a Pro Musica Zeneiskola algyői növendékei adtak műsort, egy-egy zeneszámmal köszöntve a nagyközség kitüntetetteit.

Mára az egész Dél-Alföld gyöngyszemévé vált Algyő – jelentette ki Molnár Áron polgármester az ünnepi testületi ülésen.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576212

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 1.

Tovább olvasom

Közélet

Eggyel nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

4877-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Tovább olvasom

Egészség

Amíg felügyelni tudjuk a gócokat, nincs baj – mondja a szakember

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kevesebb idős ember kerül intenzív osztályra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Minden negyedik fedél nélküli gazdasági okból (fizetésképtelenség vagy munkahely elvesztése) került utcára.

Tovább olvasom

Aktuál