Kosárlabda: élne lehetőségével Moravcsik Áron

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak-eszek11kf

A nyáron került a Naturtex-SZTE-Szedeákhoz Moravcsik Áron, aki Branko Jereminov sérülése után léphet elő az együttes irányítójává. A fiatal kosaras már a Nyíregyháza elleni, szombati meccsen bizonyítana, őt kérdeztük a szezon eddigi részéről.

Szoros mérkőzésen maradt alul a Naturtex-SZTE-Szedeák az elmúlt fordulóban Pakson: az esélyesebb atomvárosiak otthonában kiélezett meccset játszottak Nikola Lazic tanítványai, azonban a végjátékban az ASE pontosabb volt, és végül vereséggel térhetett haza a szegedi csapat. „Valóban kevésen múlt, én azt mondom, sokan leírtak minket már a meccs előtt, nem minket tartottak az esélyesebbnek, e miatt pedig stresszmentesen, mindenféle kényszer nélkül állhattunk hozzá a meccshez, és talán e miatt alakult így, hogy ilyen szoros meccset tudtunk játszani” – mondta el a szombati találkozóról Moravcsik Áron, aki 4 pontot szerzett a Paks ellen.

A 24 éves, 1-es és 2-es poszton bevethető játékos pályafutása eddigi szakaszában több B-csoportos együttesben játszott, az előző idényben pedig a Tehetséges Fiatalok Budapest együttesében játszott, ahol 22 mérkőzés alatt 8.9 pontot átlagolt, 3.7 gólpasszt osztott ki, és 2.9 lepattanót szerzett. „Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon-nagyon jó lehetőség, és ha ezt most nem ragadom meg, akkor lehet, hogy soha többé nem adódik egy ilyen alkalom, e miatt döntöttem a mellett, hogy megpróbálkozom ezzel. Először csak egy próbajátékról volt szó, de ott szerencsére sikerült úgy teljesítenem, hogy a vezetők és az edzők úgy gondolták, hogy megérdemlem, hogy egy évig itt maradhassak” – fogalmazott a váltás okáról Moravcsik Áron.

A nyártól már a szegedieket erősítő játékosnak régi álma volt az, hogy kipróbálhassa magát az A csoportban, erre pedig most lehetősége nyílt: az eddigi öt szegedi színekben lejátszott bajnokin átlagban 11 percet töltött a pályán, legutóbb Pakson 23 percet kapott Nikola Lazictól. „Szokom még ezt a környezetet, nem kell kihangsúlyozni, hogy van különbség a két csoport között. Először igyekszem minél gyorsabban megszokni a közeget, és alkalmazkodni ehhez, aztán meglátjuk. Konkrét céljaim nincsenek, de szeretnék megragadni. Hogy miben van a legnagyobb különbség? A játék sebessége és a játékosok fizikális adottságai között van, gyorsabban megy a labda, tényleg egy másik dimenzió ez, mint a B csoport” – válaszolta a két csoport közti eltérés kapcsán a Szedeák kosarasa.

Ahogy Moravcsik Áron hozzátette, a nyári felkészülés során jelentett pluszt Nikola Lazic és Milenko Topic személye is, bár annyiból szerencsésnek vallja magát, hogy a B csoportban is egy külföldi, és hasonló mentalitású edzővel dolgozhatott, így ez a stílus nem volt annyira idegen számára. Kifejtette, az biztos, hogy Milenko Topic és Nikola Lazic személye garancia arra, hogy Szegeden minőségi munka folyik.

szedeak-eszek14kf

A Szedeák felkészülése annak ellenére jól sikerült, hogy több gonddal is küzdött a csapat: a kiskunfélegyházi Pékség kupát megnyerte a csapat, de a horvát Eszék ellen például mindkét alkalommal győzni tudott, utóbbinak például a hazai meccsen 11 pontot dobott Moravcsik Áron.„Nekem különösen fontos volt az előszezon a miatt, hogy minél jobban meg kell szoknom ezt a környezetet. Sajnos szinte végig sérült volt Branko Jereminov, nekem kinyíltak a lehetőségek, ami nagy segítség volt számomra, mert így könnyebben hozzá tudtam szokni ehhez a szinthez. Olyan szempontból viszont nehéz is volt a felkészülés, hogy volt, hogy 6-7 emberrel kellett végigjátszanunk egy meccset, három emberrel három posztot kellett lefednünk, és gyakorlatilag mindenki végigjátszotta a meccset, a végére már fáradt volt mindenki, de szerencsére jól sikerült a felkészülés” – összegezte a szezon előtti tapasztalatait Moravcsik Áron, majd hozzátette: a kezdettől fogva minden csapattárs segítségére számíthatott a beilleszkedést illetően.

Szombaton fontos mérkőzés vár a Naturtex-SZTE-Szedeákra, a csapat a Nyíregyházát fogadja 18 órától az újszegedi sportcsarnokban, ahol javítási szándékkal léphetnek pályára Kiss Zsolték. „Hazai pályán mindenképpen nyernünk kell, nyerni szeretnénk, főleg az után, hogy nem csak a Paks, hanem a Kecskemét ellen is nagy esélyünk volt, hogy nyerjünk, de nem sikerült. Ezek után végképp fontos lenne például a szombati, Nyíregyháza elleni meccs, de az utána következő hazai meccsek is ebbe a kategóriába tartoznak” – tekintett a közelgő bajnoki kihívásokra Moravcsik Áron.

Azzal, hogy Branko Jereminov ujjsérülése miatt nem bevethető, Moravcsik Áron előtt nyílhatnak meg a kapuk, hiszen így várhatóan jóval több időt fog a pályán tölteni, így akár kulcsszerep is várhat rá már a Nyíregyháza elleni bajnokin. „Valóban ez egy nagy lehetőség nekem, amit mindenképp szeretnénk megragadni, hiszen most több perc juthat nekem, ami az én fejlődésemet is szolgálhatja, és a beilleszkedést is könnyebbítheti, e miatt kifejezetten fontos nekem. Különösebben nem készülök a szombati meccsre, szerintem nem is szabad, mert úgy kell hozzáállni, mint ha csak egy másik meccs lenne, ha úgy tetszik” – osztotta meg várakozásait a nyáron a Tisza-partiakhoz került kosaras.

Szerdán hajnalban elindult az észak-amerikai kosárlabda bajnokság, az NBA is, Moravcsik Áron kérdésünkre elmondta: kifejezetten kedvenc csapata nincs, viszont a a Memphis Grizzliest és a Golden State Warriorst kiemelten követi, véleménye szerint pedig nem lesz címvédés, és a San Antonio Spurs lesz az idei bajnok.

Branko Jereminov sérülésével Moravcsik Áron előtt nyílt meg a lehetőség az irányító posztján, amivel a Szedeák fiatal kosarasa élni is szeretne – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=584154

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 28.

Előző sztori

A költségvetési forrás adott, mégis megtorpan az alsóvárosi gesztenyesor rehabilitációja?

Következő sztori

Értékeink – Nógrádi Tibor blogja: Pártpropaganda az ünnepen