Írjon nekünk

Egészség

Kerékpározással hívják fel a figyelmet az emlőszűrés fontosságára a kormányhivatal munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

SZS20140820_augusztus20_mellrakszures_006

Október 16-án, délután 15 órakor a Csongrád Megyei Kormányhivatal is csatlakozik ahhoz a figyelemfelhívó, kerékpáros demonstrációhoz, amelyet az emlőrák ellenes küzdelem jegyében hirdetett meg az EVP-Egészségfejlesztési Iroda.

A hivatal munkatársai Holubán Csilla, a Szeged Járási Hivatal vezetője vezetésével a Rákóczi tér 1. szám alatti központi épülettől indulnak útnak a Népegészségügyi Főosztály Derkovits fasori épületéhez, ahol az emlőrák megelőzésével és a betegség korai felismerésével kapcsolatos előadást hallgatnak meg. Út közben, az újszegedi sportcsarnok előtti buszöböl mellett a menet résztvevői megtekintik a Rákellenes Liga emlőszűrő buszát, amely az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” keretében megyeszerte végzi az emlőrák megelőzése érdekében a vizsgálatokat. A mobil szűrőállomás jóvoltából a megye valamennyi településén elérhetővé vált a szűrés lehetősége a 45 és 65 év közötti, szűrővizsgálatra behívott hölgyek számára. A kerékpáros menet résztvevőit a busznál Gyurisné Pethő Zsuzsanna a program igazgatója várja és rövid tájékoztatót ad a busz működéséről, feladatáról.

A hivatal munkatársai 14 óra 30 perctől gyülekeznek az épület mögötti, Mérey utcai parkolóban. A kerékpáros menet minden résztvevője az emlőrák ellenes küzdelem szimbólumát jelentő, rózsaszín ruhadarabot fog viselni magán. A megyei kormányhivatal a kerékpáros felvonulással Szegeden is fel kívánja hívni figyelmet az egészséges életmód, az önvizsgálat és a szűrés fontosságára valamint az „Egy lépés az egészségünkért” elnevezésű komplex egészségfejlesztési programra.

A „Szűrési Staféta” rendezvénysorozat országos szinten tavaly kezdődött az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága kezdeményezésére. Csongrád megyében a „Szűrés éjszakája” és a „Szűrési Staféta” program több ezer ember figyelmét hívta fel az emlőszűrés fontosságára. Ezek egyike volt a 2014. október 18-i, közös mozgással töltött nap, melynek jegyében a megyében két és félezer ember mozgott – kerékpározott, gyalogolt. A Csongrád Megyei Kormányhivatal akkor Családi Egészségdélutánt szervezett a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban – az idei kerékpározás ennek a hagyománynak a folytatása is egyben, hiszen most ismételten megyei összefogással kampányolnak az egészségvédők az emlőrák megelőzése érdekében. Október 16-án 15 órától több településen lesz kerékpáros felvonulás az egészségfejlesztési irodák, az önkormányzatok, a lakosság és az emlőszűrő központok aktív részvételével.

Ma már mindenki tudja, hogy az emlőrák korai felismerésének leghatékonyabb módja a mammográfiás szűrés. Magyarországon a népegészségügyi szűrés keretében a legveszélyeztetettebb, a 45-65 éves korcsoportba tartozó nők kétévente kapnak meghívót a vizsgálatra. A megye kisebb településien élők számára ugyanakkor mindig is gondot okozott a szűrővizsgálaton való részvétel, hiszen utazással, esetenként további időpont egyeztetéssel járt együtt.

Az „Egy lépés az egészségünkért” program számukra jelent megoldást a szűrővizsgálaton való részvételre. Ennek keretében ugyanis a megye valamennyi településére el tud jutni az a szűrőbusz, amellyel a kerékpáros menet tagjai is megismerkednek holnap délután. Az újszegedi Sportcsarnoknál a Rákellenes Liga szűrőbusza és Gyursiné Pethő Zsuzsanna, a komplex megyei egészségfejlesztő program igazgatója várja illetve mutatja be a sajtó képviselői számára is a mobil szűrőállomást, amelynek segítségével megsokszorozódott a megyében elvégzett vizsgálatok száma. Bosnyákovits Tünde, a Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály-vezetője pedig a népegészségügyi emlőszűrő vizsgálatok fontosságáról szól majd. Az igazgató és a főosztályvezető asszony készséggel áll a sajtó munkatársai rendelkezésére is.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a Népegészségügyi Főosztály Derkovits fasori épületében a dolgozóknak szóló, oktató programmal zárja.

Kommentek

Egészség

Új egészségügyi eszközökkel gyarapodik Maroslele

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A vidékfejlesztési programnak köszönhetően 8,6 millió forintos támogatást nyert a község.

Tovább olvasom

Egészség

Ötből négy lakos elítéli a külföldi szemét importját Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy közvélemény-kutatás jutott erre az eredményre.

Tovább olvasom

Egészség

A héten csak Vásárhelyen irtják a szúnyogokat a megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

400 hektáron.

Tovább olvasom

Aktuál