Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Sport

Hátország: győzelemmel kezdték a tanévet a ruzsai gyerekek Telkiben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ruzsa_bozsik

Immár hagyományosan, minden tanév elején és végén Telkiben rendezi meg a Magyar Labdarúgó Szövetség az OTP Bozsik Intézményi program focifesztiválját: az elmúlt hétvégén a ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola gyermekei egy arany és egy ezüstéremmel térhettek haza az MLSZ edzőközpontjából.

Remekül kezdték a tanévet a ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola 2001. január 1. után született srácai és lányai: a két csapat meghívást kapott az MLSZ tanévindító fesztiváljára, amelyet az elmúlt hétvégén az MLSZ edzőközpontjában, Telkiben bonyolítottak le. A fiúk egészen az aranyéremig meneteltek, míg a lányok szintén a döntőbe jutottak, azonban nyerniük nem sikerült, de így is egy nagyon szép ezüsttel térhettek haza. A fiúk sikerét az is növeli, hogy tavasszal a tanévzáró focifesztiválon is sikerült nyerniük, ezáltal sikerült megvédeniük a címüket.

„A gyerekeknek és számomra is nagy élmény volt, hiszen kétszer egymás után nyerni nem egyszerű dolog. A tanévzárón és a tanévindítón is sikerült nyernünk, ez mindenképpen hatalmas siker, különösen annak tükrében, hogy a mi iskolánk összlétszáma 140 fő. Ebből közel 25 fővel ott voltunk Telkiben, ahol szép sikereket értünk el, a lányokban is benne volt a győzelem, de az utolsó meccsre elfogytunk. A sok munka eredménye előbb-utóbb beérik, ahogy szokták mondani. Mintegy 100 gyerek rúgja a labdát az iskolában, más lehetőség a mozgásra az atlétikán kívül nincs. Ez egy közös munka eredménye, ehhez kell a testnevelő tanárok munkája is, de az iskola vezetése is támogat bennünket, hiszen a részvétel anyagiakkal is jár. Hat éve mindig ott vagyunk Telkiben, a tavalyi év volt igazán kiemelkedő, ez a mostani torna 100%-osra sikerült számunkra” – mondta el a csapat felkészítő edzője, Kazi László.

A ruzsaiak edzője pályafutása egyik kiemelkedő eredményének tekinti ezt a két győzelmet, bár kezei alól több NB II-es, NB III-as labdarúgó is kikerült már, de Debrecenbe is vittek már el ifjú futballistát, ezek peidg nagy sikerek egy ekkora iskolától, de a mostani tornagyőzelem volt a legnagyobb eredmény Kazi László számára, aki tanítványaival volt már országos döntőben teremben, de nyert megyei döntőt futsalban is.

A jövővel kapcsolatban Kazi László elmondta: az igazi folytatás az lenne, ha egyesületekbe igazolnának, azonban Ruzsán megyei harmadosztályú csapat működik csak, ami mellett működhetne utánpótlás csapat is, de erre nincs jelenleg kapacitás edzői részről a településen. „Hétfőtől péntekig én is minden nap edzést tartok a különböző korosztályoknak, a hétvégi versenyeztetés már nem igazán fér bele az időmbe. Benne voltam az egyesületi Bozsik-programban is, de sajnos be kellett fejeznem, mert a család rovására ment. Maradt az intézményi program, ez hatalmas terület, magába foglalja Röszkétől Pusztaszerig a homokhátságot, így mintegy 800 gyerek tartozik az irányításom alá. A mi célunk az, hogy a helyi sportot megmentsük: ez sikerült Pusztamérgesen, ahol lassan a helyiek átveszik az irányítást, két éve még azon küzdöttünk, hogy ne szűnjön meg az egyesület. Ezekre is figyelnünk kell, hogy a falukban ne szűnjön meg a labdarúgás. Ezt a korosztályt, akivel most nyertünk, már elég régóta edzem, ők voltak az első csapatom, mikor idekerültem” – tette hozzá a Bozsik intézményi program körzeti vezetője.

Nincs eredménykényszer

„Talán a siker egyik kulcsa, hogy soha nem úgy megyünk el egy tornára, hogy nekünk azt meg kell nyernünk, úgy megyünk el Telkibe, hogy ez öröm számunkra. Ha most tizenkettedikek lettünk volna, a gyerekek akkor is meg lettek volna dicsérve, mint most. Attól, hogy amatőr szintű játék volt, igen komoly színvonalat képviselt a torna. Nyilasi Tiborral is beszélgettünk, az ő véleménye is ez volt, hogy nagyon nívós torna volt ez az idei tanévindító, látszik a gyerekeken, hogy már kaptak valami képzést. Ezek már olyan gyerekek, akik valamikor egyesületben is játszottak, de vagy a tanulás, vagy a Szegedtől való távolság miatt visszamaradtak. A lányoknál, amikor harmadik korcsoportosak voltak, akkor gólaránnyal lettek csak másodikok, majd hetedikes korukban megbeszéltük, hogy a tanulást előtérbe helyezzük, kihagytuk a tanévzárót, de elkísérték a fiúkat. Most ők egy picit szomorúak, hiszen ők most elballagnak majd, szeretnék, ha folytatódna hasonló mederben a dolog. Tettem is egy könnyelmű ígéretet egy női csapatra, de ez megint a hétvégémbe kerülne” – tette hozzá Kazi László.

A szakember a lányokkal és a fiúkkal is foglalkozik, így megvan a tapasztalata mindkét szakágban. „A fiúknál sajnos vannak fegyelmezetlenségek, a lányok azonban szó nélkül csinálják azt, amit mondunk edzés elején. A fiúknál mindig megküzdünk a magunk igazáért, ráadásul ez a hatodikos-hetedikes korszak nagyon nehéz, rengeteg dolog van, ami elvonja őket a pályáról, de egy ilyen torna után azért változik a helyzet. Én maximalista vagyok, nem szeretek olyan dologba belemenni, hogy olyanokkal játszunk, aki nem oda való, ezért félek egy kicsit az állandó hétvégézéstől is. A tiszta játszmát szeretem, mindenkinek ez a jó. Inkább így maradok az iskolai szint, a jobbakat már kérte Üllés, Mórahalommal van egy megállapodásunk, és Balástya is szeretne igazolni, hiszen félévtől már igazolhatóak a gyerekek. Reméljük, egy-két tehetségesebb labdarúgó el tud helyezkedni itt a környékben” – fogalmazott Kazi László.

Nem csak csapat, hanem egyéni elismeréseket is besöpörhetett Csongrád megye: a szegedi körzetből Kárász Dávidot, valamint Turcsányi Józsefet is díjazták az előző tanévben nyújtott munkájáért.

Megduplázták a létszámot

csongrad_megye_valogato31_gs

„Évről-évre bővül a program folyamatosan, most már országosan több mint 70 ezer általános iskolás gyerek, sőt, már idéntől kezdve megyei szinten az óvodásokat is bevonták ebben a programba, ez volt a fő feladatunk. Öt-hat évestől egészen a 14 éves korig, a nyolcadik osztály bezárásáig fedjük le ezzel a gyerekeket, az ötödikesektől felfele teljesen amatőr labdarúgókra épül a dolog, mert nem lehetnek igazolt labdarúgók a programban résztvevők, alsóban még lehetnek, de ott nincs akkora differencia a játékosok között. Vannak külön lány és fiú kategóriák, minden évben megrendezik ezt a fesztivált, ahol most ezt a szép eredményt érték el a ruzsaiak, ezzel hírnevet visznek Csongrád megyének” – mondta el portálunknak a programról Halász Krisztián, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóságának Bozsik koordinátora.

Ahogy azt Halász Krisztián hozzátette, két évvel ez előtt 1650 fő szerepelt a programban Csongrád megyében, ezt 2015-re 3200 fölé sikerült tornázniuk, ugyanakkor szeretnék, ha sikerülne 3500 fölé emelni a programban résztvevők létszámát. „Egymásra épül az intézményi program az egyesületi programmal, így megpróbáltunk minél több gyerkőcöt megnyerni. Ha együttműködési megállapodást kötnek az egyesületek az intézményekkel, akkor tovább tudják vinni a gyerekeket, így elindulhat a gyerkőcök „profi” pályafutása. Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója ezt kérte tőlem két éve: az akkori létszámmal utolsó előttiek voltunk a 19 megye és Budapest összevetésében, most benne vagyunk az első tízben a létszámot tekintve” – fogalmazott Halász Krisztián.

Minden tanév elején és végén Telkiben rendezi meg az MLSZ az OTP Bozsik Intézményi program focifesztiválját: az elmúlt h…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 6.

Tovább olvasom

Sport

Mikler Roland: Rajtunk biztosan nem múlik a szezonkezdés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négy és fél hónap után kezdhette meg a közös munkát a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.

Tovább olvasom

Sport

Stabilitást vár csapatától Szabó Zoltán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az SZVE szerdán a Péccsel mérkőzik Budapesten.

Tovább olvasom

Sport

Germán Tamás: Nincs megtiltva, hogy nyerjünk Szombathelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál