ENSZ-közgyűlés – Orbán: Európa nem lesz képes egyedül viselni a migráció terheit

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor

Európa nem lesz képes egyedül viselni a migráció terheit – jelentette ki Orbán Viktor szerdán New Yorkban, arra sürgetve az ENSZ főtitkárát, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a terhek globális megosztásáról, egy világszintű kvótarendszer létrehozásáról. A magyar miniszterelnök egyúttal keresztényként a muzulmánellenes hangulat terjedésének megakadályozására szólított fel.

A kormányfő az ENSZ migrációval foglalkozó, rendkívüli, magas szintű tanácskozásán – angolul elmondott beszédében – úgy fogalmazott: ha a jelenlegi trendekben nem áll be változás, a tömeges bevándorlás destabilizálni fogja Európát.

“Különböző becslések vannak, megítélésünk szerint azonban korlátlan a folyamatban részt vevő emberek utánpótlása. Ez nem elmélet, hanem tény: a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai térségből is érkeznek” – jelentette ki.

A miniszterelnök szerint Európa nem lesz arra képes, hogy egyedül viselje ezt a terhet, ezért “a nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként”.

Orbán Viktor szerint azok, aki otthonuk elhagyása mellett döntöttek, “országaik rossz kormányzásának” és “olyan elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek az áldozatai, amelyek különböző térségekben háborúkhoz vezettek”. Hozzátette: egyben “a mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. A jelentős üzletté vált emberkereskedelem áldozatai, szenvedésük elmondhatatlan”.

A kormányfő kiemelte, hogy erkölcsi kötelesség visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat.

“Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra. Abban kell támogatnunk őket, hogy visszakapják saját életüket, saját hazájukban. Ennek elérése érdekében békét kell teremtenünk és gazdasági fejlesztési tervet kell kidolgoznunk országaikban” – szögezte le.

A miniszterelnök felhívta a tanácskozás részvevőinek figyelmét arra, hogy keresztény országból érkezett, és hangsúlyozta, hogy “a keresztény hozzáállás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát”.

“A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért. Mindannyiukat felhívom, hogy csatlakozzanak azokhoz az erőfeszítéseinkhez, amelyek célja a muzulmánellenes hangulat terjedésének megakadályozása” – jelentette ki.

Az ENSZ múlt héten elfogadott új fenntartható fejlődési céljaira utalva a miniszterelnök leszögezte: “a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie”.

Európa nem lesz képes egyedül viselni a migráció terheit – jelentette ki Orbán Viktor szerdán New Yorkban, arra sürgetve…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 30.

Előző sztori

A kiégés elleni módszerekről tanultak az Agórában + FOTÓK

Következő sztori

Közel 1000 fiatal ünnepelte az egyházmegye védőszentjét + FOTÓK