Első kiadású köteteket és újságot fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K0269

Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai. A Somogyi-könyvtár ritkaságainak pótszülei szakmájukhoz, hivatásukhoz szorosan illeszkedő köteteket kaptak.

A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik mellette az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be, tipikusan a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel. A hagyomány azóta is töretlenül folytatódik, ami megteszteltetés mind a Somogyi-könyvtár, mind pedig az örökbefogadók számára.

A könyvtár harmadik emeleti olvasótermében Szalay István matematikus (az alapítvány fődíjasa),Natalia Gorbunova hárfaművész (művészeti kuratórium, Gregor József-díj), Ormos Pál biofizikus (tudományos kuratórium, Szőkefalvi-Nagy Béla-díj), valamint Tanács István újságíró (társadalmi-állampolgári kuratórium, Debreczeni Pál-díj) fogadott jelképesen örökbe egy-egy muzeális értékű kötetet. A ritkaságokat Horniczky Anikó, a gyűjteményi osztály könyvtárosa ajánlotta fel és mutatta be a díjazottaknak, felvezetve ezzel az örökbefogadási ceremóniát.

Szalay István Dugonics András 1784-es, első magyar nyelvű matematika könyvével gazdagodott. A Szegedért Alapítvány fődíjasa az elsősorban nyelvész és nyelvújító tevékenységéről ismert Dugonics A tudákosságnak első könyve című munkáját vette neve alá, ami nemcsak azért különleges, mert ebben az évben tartják a Dugonics-évfordulót, hanem mert az egykori professzor teremtette meg az oktatásban ma is használt geometriai kifejezéseket.

Natalia Gorbunova Vaszy Viktor hagyatékából egy lipcsei kiadású 1913-as zeneelméleti kötetet kapott, melynek különlegessége, hogy a zeneszerző saját kezű bejegyzései, lábjegyzetei színesítik a kottás szakkönyvet. Ormos Pál az első magyar nyelvű fizikakötetet fogadta örökbe, amit Molnár János jegyzett 1777-ben a newtoni taníttatásokról. Tanács István a Tiszavidéki Újság egyik első példányszámát vehette át, ami Szegeden mérföldkőnek számított a zsurnalisztikában. Bár az 1849-es újság kevés példányszámot élt meg, mégis az első “igazi” Tisza-parti lapként tarják számon.

no images were found

Igazi könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai a Somogyi-könyvtárban – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580759

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 16.

Előző sztori

Labdarúgás: kötelező, de nehéz feladat előtt a Szeged-Grosics a sereghajtó ellen

Következő sztori

Kerékpáron tekertek a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek