Közélet

Elismerést kapott az ópusztaszeri emlékpark

Elismerést kapott az ópusztaszeri emlékpark

2015. október 8., csütörtök
Elismerést kapott az ópusztaszeri emlékpark
projektzaro_opusztaszer23_gs

A Budapesti Történeti Múzeumban rendezett országos múzeumpedagógiai évnyitón elismerő oklevélben részesült az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark programja, a Hétmagyar harcai - Interaktív hadtörténeti programnap-sorozat. A muzeális intézmények sorában egyedülállónak számító foglalkozásért szeptember 28-án vehette át az elismerést Kertész Péter igazgató.

"Nagy kitüntetés ez számunkra, hiszen az oklevelet csak néhány muzeális intézmény kaphatja meg. Az ópusztaszeri emlékpark elindult egy úton, amely a jövő generációinak múzeumi színtéren történő nevelését célozza meg, ez az elismerés pedig visszaigazolás számukra arról, hogy a park jól végzi a dolgát, a kitűzött célokat megvalósította, s feladatait maximálisan ellátja" - értékelte

Kertész Péter

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója a Hétmagyar harcai - Interaktív hadtörténeti programnap-sorozatért járó elismerést. A 2003-ban alapított múzeumpedagógiai nívódíj azoknak az intézményeknek az elismerése, amelyek kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú múzeumpedagógiai programjaikkal. A Hétmagyar harcai hadtörténeti foglalkozás révén az általános és középiskolások egy interaktív program segítségével a 10. századba kalandoztak, így megismerkedhettek a történelmi időszak legjelentősebb hadi eseményeivel, valamint részt vehettek a meghatározó csatákban. Hadvezérek bőrébe bújhattak és a virtuális világban újrajátszhatták a háborúkat, de már saját döntésük alapján alakíthatták a hadi eseményeket. Mint arra Kertész Péter felhívta a figyelmet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja azért találta elismerésre méltónak az ópusztaszeri emlékparkot, mert ezzel a programmal élen jár a múzeumpedagógiai módszertanban.

muzeumped_nivo_díj
Idén júniusban adták át a megújult Rotunda épületét

, ahol modern információ-technológiai eszközökkel és multimédiás tárlatokkal ruházták fel a kiállítótermeket. "Az a célunk, hogy kiemeljük az ifjúságot a tantermekből, és megmutassuk nekik azokat a virtuális múzeumi lehetőségeket, melyekhez hasonlóval a számítógépes játékok során találkoznak. A játszva tanulás, a játszva tanítás nagyon fontos számunkra, hiszen a kor egyik legnagyobb kihívása az érdeklődés felkeltése." Az emlékpark úttörő múzeumpedagógiai munkája révén már nem csupán régészeti-történeti múzeum és szabadtéri néprajzi gyűjtemény, hanem olyan iskolán kívüli programokat is biztosít, ahová szívesen járnak a gyerekek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2015-ben közel 30 ezer fő vett részt valamilyen foglalkozáson, köszönhetően többek között annak, hogy a teljes park területén történt fejlesztések révén kiköszörülték a szezonalitásból adódó csorbákat.

opusztaszer_emlelmu33_gs

Miközben épül, bővül a több hektáron elterülő park, újabb küldetések állnak az emlékhely elé.

Október 3-án adták át a Millenniumi Emlékművet

, a 119 mostoha esztendőt megélt Vereckei-hágón állíttatott honfoglalási obeliszket, melyet

Kövér László

, az országgyűlés elnöke leplezett le. A nagyszabású rendezvény keretében - mely minden visszajelzés szerint remekül sikerült - számos Csongrád megyei település is bemutatta értékeit az emlékparkban. Kertész Péter igazgató szerint múzeumi köntösbe öltöztetett munkásságuk a hitvédelemmel is kiegészült, s feladatuk immár nemcsak az, hogy ápolják a magyar hagyományokat és népszokásokat - mely egyébként oktatási programjuk egyik legfontosabb alaptétele -, hanem nemzetstratégiai missziójuk összetartani a magyarságot országhatárokon átívelően.

A Hétmagyar harcai - Interaktív hadtörténeti programnap-sorozat múzeumpedagógiai oklevélben részesült szeptember 28-án.http://szegedma.hu/?p=578091

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.