Egészség

Egyre kevésbé ártalmas a parlagfű pollenkoncentrációja

Egyre kevésbé ártalmas a parlagfű pollenkoncentrációja

2015. október 13., kedd
Egyre kevésbé ártalmas a parlagfű pollenkoncentrációja

A lehűlés és a csapadékos idő hatására országszerte minimálisra csökkent a pollenkoncentráció, a parlagfű, illetve a többi nyáron jellemző allergén növény (pázsitfüvek, útifű, üröm, csalánfélék, libatopfélék, kenderfélék) virágporából már csak kevés fordult elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma azonban továbbra is elérte a magas-nagyon magas szintet a 41. héten.

A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 41. héten (október 5-11.) térségünkben kivételesen a parlagfű (Ambrosia) pollenjének mennyisége csütörtökön elérte a közepes (15 db/m3) szintet, a hét többi napján azonban már csak alacsony koncentrációban fordult elő. Szombaton és vasárnap a parlagfű virágpora már egyáltalán nem volt jelen a levegőben. A többi nyáron virágzó allergén növény pollenkoncentrációja már lecsökkent, a csalánfélék (Urticaceae), a pázsitfüvek (Poaceae), a libatopfélék (Chenopodiaceae), az üröm (Artemisia), az útifű (Plantago) és a kenderfélék (Cannabaceae) pollenjéből már csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma az alacsony, a magas és a nagyon magas szint között, míg a Cladosporium spóraszáma a magas - nagyon magas szint között váltakozott. A gombák lakáson kívül élő csoportjai rothadó vegetáción élnek, spóráik a környezetben legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, s onnan kerülnek a levegőbe. Míg beltérben a gomba spórái jelen lehetnek egész évben, addig kültéri gombák megjelenése szezonális, a füvek pollenidényének végétől késő őszig tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.