Borszűrő Szent Mihály napján leplezik le a Millenniumi Emlékművet

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

borszuro_opusztaszer_mj-053Borszűrő Szent Mihály ünnepén ezúttal nemcsak múltidéző hagyományok és mesterségek elevenednek meg az ópusztaszeri skanzenban, hanem a magyarokat határon innen és túl összefogó Millenniumi Emlékmű leleplezésével is készülnek az emlékparkban.

“Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított emlékművet restaurálja, helyreállítsa és az emlékpark területén méltó helyen felállíttassa” – mondta portálunknak Kertész Péter, az ópusztaszeri emlékpark igazgatója. Az 1881-ben állíttatott emlékművet, melyet a történelmi események sem kíméltek, Matl Péter kárpátaljai szobrászművész vette gondos kezei alá, így a restaurált alkotást csak néhány 100 lépésnyire az Árpád-emlékműtől csodálhatják meg a látogatók október 3-tól, az emlékpark Borszűrő Szent Mihály-napi rendezvénye keretében.

A határkövet, melyet eredetileg a honfoglalás tiszteletére emeltek, 1896-ban újították meg Vezérszállás közelében, amikor is névtáblát kapott. A trianoni békeszerződés után az akkori Csehszlovákia területén található magyar emlékművet megrongálták, majd 1939-ben a második bécsi döntést követően a megcsúfított emlékhelyet ismét felújították. 1944-ben félve az újabb atrocitásoktól leszerelték a táblákat, hogy biztonságos helyre vigyék, majd az 1960-as években a szovjet csapatok végleg elbontották és elszállították a helyéről – foglalta össze Kertész Péter a Millenniumi Emlékmű viszontagságos történetét. A történelem viharai végül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba sodorták az összetartozást szimbolizáló határkövet, melyet Kövér László országgyűlési elnök leplez le október 3-án 11 órától.

Borszűrő Szent Mihály napja ugyanakkor a szüreti bemutatók és a múltidéző hagyományok ünnepe is az emlékparkban, a skanzen ezúttal is megtelik mesterségbemutatókkal, valamint autentikus táncegyüttesek fellépésével. Az egész napos programkavalkád kicsiknek és nagyoknak is izgalmakat tartogat, hiszen többek között lesz csigacsinálás, bábszínház gólyalábas vásári komédiások is.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részletes programját a park oldalán, ITT találják.

Borszűrő Szent Mihály ünnepén ezúttal nemcsak múltidéző hagyományok és mesterségek elevenednek meg az ópusztaszeri skanzenban.http://szegedma.hu/?p=576016

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 1.

Előző sztori

Fejszenyéllel támadt ismerősére egy szegedi hajléktalan

Következő sztori

Sün Balázsék a Vadasparkban és a szabadban