AI: ne szabjanak ki halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos ügyekben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A halálbüntetés teljes eltörléséhez vezető úton az az első lépés, hogy kábítószerrel kapcsolatos ügyekben ne szabjanak ki ilyen büntetést – írta szombaton, a halálbüntetés elleni világnapon kiadott közleményében az Amnesty International.

Közölték, világszerte harmincnál is több állam jogszabályai engedik meg, hogy a legsúlyosabb büntetést szabják ki droggal kapcsolatos ügyekben, és az elmúlt két év során legalább tizenegy államban meg is tették ezt. A szervezet szerint így a halálbüntetést továbbra is a kábítószerek ellen vívott háború eszközeként használják, holott ez egyértelműen sérti a nemzetközi jogot.

A nemzetközi jog szerint halálbüntetést csak a legsúlyosabb bűncselekményekért lehet kiszabni, ez a fogalom pedig általában csak a szándékos emberölést jelenti, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények nem tartoznak ebbe a kategóriába – érvelnek.

Hozzátették: több olyan országban, ahol előszeretettel szabják ki a halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos eljárások végén, az ítélet megszületéséhez vezető tárgyalások tisztességtelenek, például rendszeresen megtagadják a vádlottaktól az ügyvédhez való hozzáférést, vagy olyan “beismerő vallomások” alapján ítélik el őket, amelyekhez kínzással vagy más kegyetlen bánásmóddal jutnak hozzá.

Előző sztori

Negyvenezer fiatal vett már részt a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes akcióban

Következő sztori

MSZP: a pártot nem terheli felelősség a volt székházával kapcsolatban