Közélet

AI: ne szabjanak ki halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos ügyekben!

AI: ne szabjanak ki halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos ügyekben!

2015. október 10., szombat
AI: ne szabjanak ki halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos ügyekben!

A halálbüntetés teljes eltörléséhez vezető úton az az első lépés, hogy kábítószerrel kapcsolatos ügyekben ne szabjanak ki ilyen büntetést - írta szombaton, a halálbüntetés elleni világnapon kiadott közleményében az Amnesty International.

Közölték, világszerte harmincnál is több állam jogszabályai engedik meg, hogy a legsúlyosabb büntetést szabják ki droggal kapcsolatos ügyekben, és az elmúlt két év során legalább tizenegy államban meg is tették ezt. A szervezet szerint így a halálbüntetést továbbra is a kábítószerek ellen vívott háború eszközeként használják, holott ez egyértelműen sérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog szerint halálbüntetést csak a legsúlyosabb bűncselekményekért lehet kiszabni, ez a fogalom pedig általában csak a szándékos emberölést jelenti, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények nem tartoznak ebbe a kategóriába - érvelnek. Hozzátették: több olyan országban, ahol előszeretettel szabják ki a halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos eljárások végén, az ítélet megszületéséhez vezető tárgyalások tisztességtelenek, például rendszeresen megtagadják a vádlottaktól az ügyvédhez való hozzáférést, vagy olyan "beismerő vallomások" alapján ítélik el őket, amelyekhez kínzással vagy más kegyetlen bánásmóddal jutnak hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.