Írjon nekünk

Egyház

A Szent Kereszt felmagasztalásával és feszület-átadással tartották meg az első újszentiváni templom téri kis búcsút + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

006

Az Újszentiváni Római Katolikus Egyházközség a szeptember 27-én délelőtt 10 órakor kezdődő szabadtéri szentmise keretében első alkalommal rendezte a település egykori imaházához kapcsolódó egyházi kis búcsúját.

„Azt szeretnénk, hogy a hajdan volt kis kápolna és annak ünnepe, amely az új és szép impozáns modern stílusú templomban öltött új testet, (2011-ben épült meg az új, első újszentiváni római katolikus templom, amelynek védőszentje és egyben búcsúja Keresztelő Szent János születésének napja), továbbra is úgy szolgálja az újszentiváni közösség nagy családját Krisztus-központú értékeivel, ahogy azt tette a kis kápolna a lebontása előtt hosszú évtizedeken át, közösséget teremtő és megtartó isteni erejével. Ezért az új templom mögötti téren, közvetlen a templom szentélye felőli oldalon, egy szabadtéri liturgikus oltár-teret alakítottunk ki, ahol a régi kápolna és búcsúja emlékére minden évben kis búcsúi szabadtéri szentmisét mutatunk be a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére” – tudtuk meg Fazakas Gusztáv atyától, aki Tiszasziget – Újszentiván – Kübekháza plébániai kormányzója immár harmadik esztendeje. Az ő kezdeményezésére épült a szabadtéri liturgikus tér, amely elsődleges funkciójában a jövőben a szabadtéri szentmiséknek ad méltó helyet. Emellett különböző kulturális, művelődési és egyéb rendezvény helyszínéül szolgál a rendezett, parkosított templom térrel együtt, amelynek központjából kiemelkedik az újonnan épült liturgikus tér.

A kis búcsúi szentmisét Kiss Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálta, aki a szentmisét követően az újonnan kialakított liturgikus tér mellett, megáldotta a templom bejáratánál szintén újonnan felállított feszületet, amelyet a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évének emlékére emeltek az újszentiváni hívek.

„Ez a feszület” – fogalmazott a püspök – “az üdvtörténet csúcsának, megváltásunknak, Isten ember iránti végtelen szeretetének eseményére hívja fel figyelmünket, amely az első századokban a szégyen és megvetés jele volt, és alakult át a hit és az evangéliumi élet, Jézus tanítása iránti elköteleződés és Krisztus megvallás jelképévé. Újszentivánon mindezek mellett utal a hajdan állt kápolna és annak időszakában megélt Szent Kereszt iránti természetes keresztény magatartásból táplálkozó tisztelet és magatartás jelentőségére.”

Igazi vendéglátóként vizsgáztak az újszentiváni egyházközség és a helyi karitász csoport tagjai, hiszen valamennyi résztvevőt kiadós ebéddel, süteményekkel, üdítőkkel vártak az erre a célra felállított sátrakban. A szentmisét követően – a közös ebéd alatt – családi nappal egybekötött kulturális program vette kezdetét, igazi búcsús hangulatban. A rendezvény keretében a hívek, családok, gyermekek, fiatalok és idősebbek láthatták Vizsolyi Lívia fagottművész, Kerényi Mariann zongoraművész a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanárai, Hotzi Zoltán fagottművész a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja, Kántor Piroska ének, Tuska Árpád kántor, Fazakas János vers, Hetvenszer Hétszer Bocsánat Zenekar előadását. „A felállított feszület jel és mértékzsinór mindazoknak, akik a mai világban egyénileg, családban, közösségben és nemzeti szinten is meg szeretnének maradni. Olyan örök érvényű útmutató, amely az itt lakók, a településen átutazók, s nem utolsó sorban, napjainkban Európát megrohamozók részére is üzenetet hordoz, hogy mi, itt lakók, honnan jöttünk, kik vagyunk, kik akarunk és fogunk maradni és hová tartunk?” – ezekkel a gondolatokkal köszönte meg Fazakas Gusztáv atya a szépszámú részvételt és Újszentiván katolikusainak helytállását.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál