//

Újszülött melegítő és újraélesztő asztalt kapott a szegedi klinika + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ujszulott_melegito05kf

Több mint kétmillió forintot ér az az újszülött melegítő és újraélesztő asztal, amit pályázaton nyert az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. Már használatba is vették a speciális asztalt, egy 32 hétre született ikerpárt láttak el rajta csütörtökön.

Egy 32 éves újszülött melegítő és újraélesztő asztalt tudott leselejtezni az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, miután a K&H Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program pályázatán sikerrel szerepeltek, és egy vadonatúj, 2,1 millió forint értékű berendezéssel gazdagodtak. Igencsak „koros” melegítő és újraélesztő asztal így is maradt a klinikán, a „legfiatalabb” is bizony már nagykorú, több mint 18 éve használják az újszülöttek ellátásában.

„Erre a speciális újszülött melegítő és újraélesztő asztalra minden szülőszobán és olyan műtőben szükség van, ahol szülést vezetnek le, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki az, akinek segítenünk kell a légzését, a koraszülötteket és a nagyon éretleneket pedig akár újra is kell élesztenünk” – magyarázta Orvos Hajnalka professzor. A gyerekgyógyász hozzátette, érdemes tudni, hogy a koraszülöttek és az iker újszülöttek többsége császármetszéssel jön a világra, ezért az új berendezést a szülőszobán lévő műtőbe helyezték el.

ujszulott_melegito07kf

„Nagyon fontos, hogy az elsődleges ellátása hogyan és miként történik a koraszülötteknek és újszülötteknek, és ebben nagy szerepe van ennek az asztalnak” – hangsúlyozta Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, aki a csütörtöki sajtótájékoztató előtt néhány órával segített a világra egy 32 hétre született ikerpárt, akiket szintén ezen az új újszülött melegítő és újraélesztő asztalon láttak el. Fontos, hogy a megszületett gyermeket stabil felületre tudják helyezni és tudják melegíteni, továbbá, hogy legyen lehetőségünk oxigénhez csatlakoztatni, lélegeztetni. Ez az 2,1 millió forintos asztal mindezt meg tudja tenni.

Magyarországon a koraszülések aránya elég magas, 9% körül mozog, Szegeden még ennél is nagyobb, 13-16% között van, mivel ide kerülnek a régióból azok a nők, akiknek valami miatt komplikált a terhességük. A napfény városában jönnek a világra azok a gyermekek is, akiknél valamilyen fejlődési rendellenességet diagnosztizálnak, érkeznek várandósok Bács-Kiskun, Békés, és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről is, ezért a császármetszések aránya meghaladja a 40%-ot. Németh Gábortól megtudtuk, a császármetszések száma nemcsak a rizikós terhességek miatt magas. A lombikprogramok révén is több az ikerterhesség, de az is megfigyelhető, hogy egyre később vállalnak gyermeket a nők. Az életkor előrehaladtával pedig bizonyos alapbetegségek, így például a cukorbetegség és a magas vérnyomás is gyakoribb, ami szintén rizikó terhességet generál.

Összesen hat újszülött melegítő és újraélesztő asztalra van szükség az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, hiszen három családi szülőszobájuk is van a két műtő mellett. Most a legrégebbi, 32 éves berendezést tudták újra cserélni, de remélik, hogy lesznek további pályázatok, mert még legalább még kettő régi asztalt „nyugdíjaznának”.

no images were found

Több mint kétmillió forintértékben kapott újszülött melegítőt és újraélesztő asztalt az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=568178

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 10.

Előző sztori

Csepreghy: a munkahelyteremtésben a mezőgazdaságra és a turizmusra koncentrál a kormány

Következő sztori

Nyomozást rendeltek el a migránsokat bántalmazó operatőr ellen