Írjon nekünk

Egyetem

Új pályázatot írnak ki az SZTE kancellári tisztségére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_001

Pályázat útján választják ki a hétfőn lemondott Devecz Miklós kancellár utódját a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta portálunkat az EMMI sajtóosztálya. Az új kiírás híre azért lehet érdekes, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél januárban lemondott kancellár esetében nem volt új eljárás, a korábbi pályázatnál a második helyre rangsorolt személyt nevezték ki.

Tavaly nyolc állami felsőoktatási intézménynél nem volt sikeres csak a második fordulója a kancellári pályázatoknak, így a Szegedi Tudományegyetem esetében is december 23-án született döntés, akkor nevezték ki Devecz Miklóst, aki szeptember 28-án lemondott posztjáról. Igaz, részletes tájékoztatást nem adott a szaktárca a tavalyi pályázatokról, de az tudható volt, hogy jelentős túljelentkezés volt a kancellári posztokra, hiszen az érintett nyolc intézménynél a második fordulóban 102-en nyújtottak be 143 pályázatot.

Devecz lemondásának hátterében az áll, hogy Facebook-profilján megjelent egy szexista bevándorlós vicc, a poszt egy csoport meztelen fehér nőt ábrázolt, lengyel felirattal, amelynek a jelentése az, hogy „végre normális bevándorlók”. A kancellár az SZTE közleménye szerint a hétfői szenátusi ülésen ismét „megdöbbenését fejezte ki azzal a személyét érintő lejárató kampánnyal kapcsolatban, melynek alapja egy, a véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés a közösségi médiában”. Egyben bejelentette, felajánlja lemondását az emberi erőforrások miniszterének, hogy „megkímélje az intézményt a személyét érintő támadások következményeitől”. Közölte azt is, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz.

Lemondását az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője, Balog Zoltán tudomásul vette. Az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya arról tájékoztatott, hogy a szaktárcánál mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jogszabályok adta keretek között a lehető leghamarabb legyen új kancellár Szegeden. „Az új kancellárt egy pályázati eljárás végén a miniszter felterjesztése alapján a miniszterelnök bízza meg” – írták.

A pályázat kiírásáról szóló minisztériumi tájékoztatás abból a szempontból akár meglepő is lehet, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél idén január közepén vonták vissza Papp Csilla kancellár pályázatát, ám nem volt új kiírás, hanem ahogy az egyetem honlapján olvasható „az emberi erőforrások minisztere Papp Csilla döntését tiszteletben tartva elfogadta azt, és a korábban szintén alkalmasnak minősített pályázatot benyújtó Vonderviszt Lajost javasolta kancellári tisztségre a miniszterelnöknek, aki a javaslatot elfogadta”. Vagyis Orbán Viktor miniszterelnök a korábbi pályázati kör második helyére sorolt pályázóját nevezte ki.

A Szegedi Tudományegyetem esetében az új pályázat sikeres elbírálásáig és az azt követő kinevezésig két módon is helyettesíthető Devecz Miklós. Az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztályától megtudtuk, hogy vagy az SZTE szervezeti és működési szabályzata, vagy pedig a kancellár egyedi utasítása alapján határozzák meg, hogy kancellár hiányában ki jogosult a helyettesítésre. „Az egyetemet nem éri hátrány ez idő alatt” – szögezte le szerkesztőségünknek küldött válaszában a minisztérium sajtóosztálya.

Pályázat útján választják ki a hétfőn lemondott Devecz Miklós kancellár utódját a Szegedi Tudományegyetemen – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=575776

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 30.

Egészség

Új helyre költözött a Gyermekgyógyászati Klinika egyik szakambulanciája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A régi Gyermekkórház épületében várják a kis betegeket.

Tovább olvasom

Baleset

Megkezdődött a baleset-megelőzési kurzus az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben több mint ötvenen vesznek részt a képzésen.

Tovább olvasom

Egyetem

Ismét dobogós helyen szerepel az SZTE egy nemzetközi rangsorban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nyilvánosságra hozta 2020-as világrangsorát a Times Higher Education (THE).

Tovább olvasom

Aktuál