Közélet

Tilos lesz láncon tartani a kutyákat 2016-tól?

Tilos lesz láncon tartani a kutyákat 2016-tól?

2015. szeptember 7., hétfő
Tilos lesz láncon tartani a kutyákat 2016-tól?
kutyafuttaban_nap68kf

Megemelnék az állatvédelmi bírság összegét és szigorítanának az állattartási szabályokon 2016 januárjától, legalábbis ez derült ki még egy három évvel ezelőtti kormányrendelet módosítási tervezetből. A kutyabarát közösségi oldalak és az állatvédő szervezetek üdvözlik a hírt, a Tappancs-alapítvány szerint viszont máig nem rajzolódott ki pontosan, milyen szankciók várnának jövő évtől az állatkínzókra.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 3 évvel ezelőtt megjelent tervezete szerint az európai gyakorlathoz igazítják az állatvédelmi bírság összegét, a ma is élő szankció ugyanis leveszítette visszatartó erejét. Utoljára 2012-ben változtattak az állatvédelmi törvényen, akkor a fül- és farokvágás tiltását vették a passzusok közé - leszámítva a fajtajelleg megtartása végett történő sebészeti beavatkozást, ami egyébként Európa más országaiban már évek óta tilos. A törvény ugyancsak szigorú előírásokat ad arra vonatkozóan, mekkora területen és milyen hosszúságú láncon tarthatják az ebeket a kutyatulajdonosok. Jelenleg tartósan kistestű ebet 10 m2 kisebb területre és 4 méternél rövidebb láncra nem köthetnek ki, utóbbit váltaná fel a 2016-os változás, vagyis, januártól egyáltalán nem lehetne "tartósan" láncra verni az udvaron tartott házőrzőt.

Szerencsés Tilla

, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja üdvözli a kormányrendelet módosításának ötletét, érdeklődésünkre azonban azt mondta, egyelőre nincs nyoma annak, hogy a tervek 2016-ra megvalósulnának. Mint mondta, a tartósan láncon tartott kutyák kiszámíthatatlanok, felgyülemlett energiáik miatt gyakran agresszívak, komolyan árt jellemüknek a szűk élettér.

Az alapítvány alakulása idején, 2002-ben szembesült egy Szegedtől nem is olyan távoli tanyán a láncon tartás szörnyű következményeivel. Olyan, gazdájukat elveszített bizalmatlan kutyákhoz riasztották őket, akiket kölyökkoruktól kezdve egy-egy 1 méteres láncon tartottak, házuk gyanánt egy tönkrement fagyasztószekrény szolgált, bőrükbe pedig belenőtt a nyakörv.

A kurátor azt mondta, az alapítvány azóta sem találkozott ilyen szélsőséges esettel, az állatorvos sem talált szavakat. A Tappancs-alapítvány örökbefogadási szerződésének egyébként egyik feltétele, hogy az új gazdi nem tarthatja kizárólag udvaron és láncon kutyáját, még akkor sem, ha csak estére kötné meg a portán. Falvakban és város környéki tanyákon sajnos még mindig gyakran találkoznak olyan kutyatulajdonosokkal, akik egész életükben megkötve tartják kutyáikat, nem biztosítják számukra a testméretüknek megfelelő mozgást, sétáltatást. A 2016-os törvény egy korábbi MTI-hír alapján 150 ezer forintra büntetné az, aki elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltja ki egy állat életét, s ugyanekkora összeg járna az állatkínzásért és az állatviadal tartásért is. Az állat biztonságos elhelyezésének elhanyagolásáért 90 ezer forintos büntetés járna, aki pedig nem megfelelően szállít állatot, 120 ezer forintos csekkre is számíthat. Ha mindezek együtt állnak fent, a büntetések összeadódnak, így akár több 100 ezer forintra is rúghat a bírság összege.

Szigorodhatnak az állattartási szabályok 2016 januárjától - akár meg is tilthatják az ebek tartós láncra kötését! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565391

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.