Közélet

Szentesen debütált a megyei közgyűlési „roadshow” + FOTÓK

Szentesen debütált a megyei közgyűlési „roadshow” + FOTÓK

2015. szeptember 11., péntek
Szentesen debütált a megyei közgyűlési „roadshow” + FOTÓK
megyei_kozgyules_szentes10_gs

Stabil volt a Csongrád Megyei Önkormányzat első féléves gazdálkodása – hangzott el a Szentesen megtartott közgyűlésen, amelyen arról is döntöttek, hogy 1 millió forinttal támogatják a szentesi Rigó Alajos Általános Iskola és Diákotthon gyermekeit.

Csongrád vármegye egykori megyeházája adott otthont Szentesen a megyei közgyűlés ülésének pénteken.

Szirbik Imre

, a Kurca-parti város MSZP-s polgármestere történelmi periódusnak nevezte azt a mintegy 70 évet, amíg a Kossuth téri épület adott otthont a vármegye közgyűléseinek. Ünnepi pillanatokkal folytatódott az ülés, átadták a Csongrád Megye Gasztronómiájáért Díjat, amit a Szentes Város Nonprofit Kft. ügyvezetője,

Varga Sándor

vett át. A méltatásban elhangzott, a Rákóczi Ferenc utcai piac kiemelkedő tevékenységet végez hosszú évek óta a helyi termékek védelme érdekében, a „Vedd és védd a Szentesit!” jelmondatot minden helybéli ismeri, a piacon 200-25 árus kínálja portékáit a szentesieknek. Kiemelkedő kezdeményezésük továbbá a lecsófesztivál, amelyen évről-évre 250-300 bográcsban főznek.

megyei_kozgyules_szentes16_gs

Illegális migráció – kritikus 72 óra elé nézünk

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere a határmenti települések szemszögéből nézve számolt be az illegális migrációról, és annak hatásairól. „Legnagyobb csalódás számunkra, az Európai Unió tehetetlensége, ami mindannyiunkat lesokkol, illetve azok az ellentéttömegek, amelyek az uniós politika értékrendjében, a tagállamok megnyilvánulásaiban jelentkezik” – közölte a városvezető, aki szerint ezek az ellentétek tovább nehezítik a helyzet kezelését. Bírálta a német kormányt is, Angela Merkel kancellár augusztusi nyilatkozata egyetlen mondatával pokollá tette Nógrádi meglátása szerint a határmenti településeken élők életét. Kitért arra is, hogy mivel az Európai Bizottság és az Európa Tanács sem képes közös EU-s cselekvési tervről megállapodni, az egyes tagállamok saját eszközeikkel kezelik a helyzetet. „Mi a határ mentén üdvözöltük a magyar kormány határozott és viszonylag karakteresnek mondható lépéssorozatát, a közjogi értelemben meghozott javaslatokkal és az országgyűlés döntéseivel együtt, akárcsak az ideiglenes műszaki határzár kialakítását” – jelentette ki Nógrádi Zoltán. Megjegyezte, lehet, hogy nem üdvözítőek és hibátlanok a magyar döntések, és nem is feltétlenül annyira hatékonyak, mint amit elvárnánk, de gyakorlatilag senki nem tudott felmutatni semmit ezen a téren, egyetlen kormány és politikai erő sem.

megyei_kozgyules_szentes09_gs

A fideszes politikus elmondta, az érintett lakosság toleranciája, tűrőképessége európai nívójú, és a kérdés humanitárius kezeléséért is sokat tesznek. Hozzátette, a határmenti népesség eddig is mindent elkövetett annak érdekében, hogy senkit ne fenyegessen közvetlen életveszély, a civil szervezetek mellett a lakosok is segítenek a migránsoknak szükség esetén. Nógrádi úgy értékelte, ahol kritizálják a szerb, a macedón vagy magyar helyzetet, ott még nem találkoztak akkora embertömeggel, mint amivel az említett országok. „A közjogi és társadalmi helytállásunk az európai mércék szerint megállja azt a szintet, amit követelményként elénk állítanak, egyedül a politikának nem sikerült megugrania ezt a lécet. Bizonyos politikai erők olyan ripacskodásra ragadtatták magukat, amivel egyrészt az országot járatják le, másrészt a határ mentén élők biztonságát egyértelműen veszélyeztetik. Ez egyszerűen felelőtlen politikai ripacskodás” – összegzett Nógrádi Zoltán. Kritikus napok elé nézünk az illegális migráció tekintetében, eléri ugyanis a magyar-szerb határt az a 8 kilométeres élő emberoszlop, mely Macedónia felől érkezik. A mórahalmi polgármester arra is emlékeztetett, hogy szeptember 15-én lépnek életbe az új szabályozások is, amelyeket a parlament fogadott el. Éppen ezért kritikus 72 óra elé nézünk, hiszen senki sincs felkészülve a tömeg mellett a törvényi szigorításokra, sem az európai rendszerek, sem az embercsempész hálózatok. Kijelentette, kedden lesz az erőpróbája az új magyar rendszernek, hogy tudja-e tartani a vonalakat határon a közhatalom, vagyis a rendőrség és a hadsereg, továbbá a fizikai határzár.

Támogatják a Rigó-iskola gyermekeit

A fideszes

Bozó Zoltán

a költségvetés módosításához nyújtott be javaslatot a közgyűlésen, egy millió forint átcsoportosítását szorgalmazta a Rigó Alajos Általános Iskola és Gyermekotthon fiataljainak a javára. Szentesen már 1948 óta fogadja az intézmény a speciális nevelési-oktatási módszereket igénylő gyermekeket, 2010-től pedig elindult a fejlesztőiskolai oktatás, a súlyosan halmozottan fogyatékos tanköteles korú gyermekek számára. A megyei önkormányzatok feladatellátásának 2012-es átalakítása óta állami fenntartású intézményként működik a Kozmutza Flóra tagintézményeként a szentesi iskola és diákotthon. Mint ismeretes, az otthon tetőszerkezete leégett, a Bozó által javasolt összegből a gyerekek személyes tárgyait pótolnák. Azt is kezdeméynezte, hogy a pedagógusok előzetes javaslatai alapján vásárolhassanak, amivel kapcsolatban később az MSZP-s

Havasi Jánosné

azt mondta, hogy az érintett gyermekek szüleivel is egyeztessenek előzetesen.

megyei_kozgyules_szentes12_gs

Az Integrált Területi Programról (ITP) is tárgyaltak a közgyűlés tagjai, mellyel kapcsolatban

Kakas Béla

elnök elmondta, büszke lehet Csongrád megye, hiszen mindössze 5 megyei önkormányzat ITP-jét fogadta el az első fordulóban az irányító hatóság. Elmondta, az ITP 2.0-ben található 5 prioritás és 19 intézkedés található, aminél most a leendő pályázatok objektív pontozási rendszerét dolgozzák ki. Szeptember 18-áig véglegesítik az elbírálási szempontrendszert, s ahogy Kakas Béla hangsúlyozta, ezután tehetőek közzé az első pályázatok, várhatóan a hónap végéig. Megfelelő gazdálkodás jellemezte a megyei önkormányzat első félévét, ahogy a közgyűlésen elhangzott, a bevételi oldalt 56%-osan teljesítették, míg a kiadási 27%-on áll. Ezzel kapcsolatban a közgyűlési elnök megjegyezte, több kiadás – így például a Belvedere-palota felújítása, ahova a megye költözik – a második félév mérlegében fog megjelenni a kiadási oldalon. Ahogy

megírtuk

, júniusban született meg a közgyűlési döntés a költözésről, amit közbeszerzési eljárás követett. Kakas Béla arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kivitelezővel már aláírták a szerződést, átadták a munkaterületet is, így hamarosan megkezdődnek a munkálatok, amellyel 45 napon belül kell végeznie a kivitelezőnek.

Stabil volt a Csongrád Megyei Önkormányzat első féléves gazdálkodása – hangzott el a Szentesen megtartott közgyűlésen. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=568583

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.